8 aydır maaş alamıyorum ve şirket iflas etmek üzere
Merhabalar. Baştan başlayayım. 06.2007 -10.2008 arası müteahhit bir şirkette mühendis olarak çalıştım ve kıdem tazminatı almadan askere gittim. Askerlik dönüşü 2ay sonra aynı şirkette 08.2009 da tekrar işe başladım. Askere kadarki çalışmamda maaşlarımı aldım ve sgk primim maaşım kadar yattı. Askerden sonrası çalışmamda ilk 6ay sgk primim asgari ücretten yattı ve benim baskılarım ile sonraki 3ay maaşım üzerinden yatırıldı fakat kaydım bir sgk dosyasından başka dosyaya geçirildi. Şirketin krizden etkilenmesi ve hak edişlerini zamanında alamaması sebebiyle 9aydır çalıştığım halde sadece bir maaşım kadar para alabildim ve 8aylık maaşım birikmiş durumda. Durumum buna el verdiği için sabrettim ama artık şirketin birçok çeki yazılıyor ve icralar geliyor. İflas bildirmeyi düşünüyorlar. Bu durumda birikmiş maaşımı ve askere giderken almadığım kıdem tazminatımı nasıl alırım? Sgk primim düşük gösterildiği için o aylardaki maaşım asgariden mi hesaplanır? Hiç yıllık izin kullanmadığım ve hafta içi cumartesi pazar günleri full çalıştığım için izin ve fazla mesai ücretlerimi alabilirmiyim? Ücret garanti fonu ve işsizlik maaşından yararlanabilir miyim? İflas halinde alacak ve diğer haklarımızı kanıtlamak için ne gibi belgeler sunmamız gerekir? İflas olmasa dahi artık haklarımı zayi etmeden alacağımı alıp bu şirketten çıkmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim? Lütfen yardım edin.
Cevap: 8aydır maaş alamıyorum ve şirket iflas etmek üzere
Ücretlerinizin zamanında ödenmiyor olması kıdem tazminatına hak kazandıran haklı fesih sebebidir sizin için.
Sözleşmenizi ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle feshettiğinizi bildirip, kıdem tazminatı ve diğer ücretleriniz için iş mahkemesinde dava açıp talep edebilirsiniz.
Ödenmeyen çalışma ücretlerinizin ödendiğini ıspatlamak işverenin, ücretini alamadığınız fazla çalışma sürelerinizi ıspatlamak sizin sorumluluğunuzdur.
Kıdem tazminatınız son aldığınız giydirilmiş brüt ücretiniz üzerinden hesaplanacağından, aradaki düşük prim ödenen günlerin kıdem tazminatınıza etkisi olmaz.
İşvereniniz İAB de çalışanın haklı sebeple feshi olarak bildirirse( düşük bir ihtimaldir) işsizlik sigortasından yararlanabilirsiniz, aksi takdirde açacağınız davada feshin haklı olduğunu ıspatlamanız durumunda dava kararıyla işkur a başvurup alabilirsiniz.Her durumda sözleşme feshinden hemen sonra İŞKUR a başvuruda bulunun.
Cevabınız için teşekkür ederim; Sayın Erdoğan Kırcalı.
Bu konu hakkında birkaç sorum daha olacak
Peki sözleşmemi feshettiğimi noter vasıtasıylamı bildireyim yada başka yol varmı? Mahkeme olarak iş yerinin olduğu şehirde mi olmalı yoksa başka bir şehirde (memleketimde) dava açabilirmiyim? 6 ay asgari ücretten sgk prim ödenmiş bu sebeple mahkeme 6 aylık maaşımı asgariden mi yoksa gerçek miktardanmı ödenmesine karar verir? Mahkeme ne kadar sürer ve kazanma ihtimalimiz nedir? Kazanırsak alacağımız nasıl tahsil edilir? Mahkeme ve Avukat masrafları bize mi ait olur yoksa davayı kaybeden mi öder? Ayrıca elimde maaş miktarımı yada toplam alacak miktarımı bildirir ne sözleşme nede başka bir belge yok bu durumda ne yapmalıyım? Kanıt için nasıl bir belge gerekir belki temin edebilirim? Lütfen bunlarıda cevaplarmısınız? (Not: Bunlar patronuma güvendiğim için başıma geldi ama o hep kendi yakınlarına maaş ödemiş bizi esgeçmiş.)
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ücretlerinizin zamanında ödenmiyor olması kıdem tazminatına hak kazandıran haklı fesih sebebidir sizin için.
Sözleşmenizi ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle feshettiğinizi bildirip, kıdem tazminatı ve diğer ücretleriniz için iş mahkemesinde dava açıp talep edebilirsiniz.
Ödenmeyen çalışma ücretlerinizin ödendiğini ıspatlamak işverenin, ücretini alamadığınız fazla çalışma sürelerinizi ıspatlamak sizin sorumluluğunuzdur.
Kıdem tazminatınız son aldığınız giydirilmiş brüt ücretiniz üzerinden hesaplanacağından, aradaki düşük prim ödenen günlerin kıdem tazminatınıza etkisi olmaz.
İşvereniniz İAB de çalışanın haklı sebeple feshi olarak bildirirse( düşük bir ihtimaldir) işsizlik sigortasından yararlanabilirsiniz, aksi takdirde açacağınız davada feshin haklı olduğunu ıspatlamanız durumunda dava kararıyla işkur a başvurup alabilirsiniz.Her durumda sözleşme feshinden hemen sonra İŞKUR a başvuruda bulunun.
Soru başlığı: 8aydır maaş alamıyorum ve şirket iflas etmek üzere
Cevabınız için teşekkür ederim; Sayın Erdoğan Kırcalı. Bu konu hakkında birkaç sorum daha olacak
Peki sözleşmemi feshettiğimi noter vasıtasıylamı bildireyim yada başka yol varmı? Doğrudan icra dairesine gidebilirmiyim ne gibi kanıt gösterebilirim? Mahkeme olarak iş yerinin olduğu şehirde mi olmalı yoksa başka bir şehirde (memleketimde) dava açabilirmiyim? 6 ay asgari ücretten sgk prim ödenmiş bu sebeple mahkeme 6 aylık maaşımı asgariden mi yoksa gerçek miktardanmı ödenmesine karar verir? Mahkeme ne kadar sürer ve kazanma ihtimalimiz nedir? Kazanırsak alacağımız nasıl tahsil edilir? Mahkeme ve Avukat masrafları bize mi ait olur yoksa davayı kaybeden mi öder? Ayrıca elimde maaş miktarımı yada toplam alacak miktarımı bildirir ne sözleşme nede başka bir belge yok bu durumda ne yapmalıyım? Kanıt için nasıl bir belge gerekir belki temin edebilirim? Lütfen bunlarıda cevaplarmısınız? (Not: Bunlar patronuma güvendiğim için başıma geldi ama o hep kendi yakınlarına maaş ödemiş bizi esgeçmiş.)