Evlilik dışı çocuğu nufusa kaydı
Benim sorum Özabekistan uyruklu eşim şuan da hamile ama eşim TC vatandaşı başka biriyle evli daha boşanma davası açılmadı Sorun onun başka biriyle evli olması Ben cocuğu nufusuma kaydetmek istiyorum evli olduğu kişi cucuğu kabul etmiyor Çocuk kısmetse 5 ay sonra doğacak cocugu özerime gecirmek için nasıl bir işlem yapmam gerekiyor
1 Çocuk dunyaya geldiği zaman hastahane de baba kısmına kendi ismimi yazmam yeterli olurmu
2 Çocuğu özbekistan da doğum olsa TC konsolosluğu aracalığıyla nufusuma kayıt yapabilirmiyim
3 Çocuk doğdumu bu işlemleri yapamasam resmiyette evli olduğu kişi özerine almayacağı için
boşandıktan sonra özerime alma ihtimalim varmı yani anlayacagınız bu özerima almaktan baska
çarem yok bana yardımcı olursanız cok sevinirim en azında ilerde dogabilecek promlerden kurtulmak istiyorum
Cevap: Evlilik dışı cocuğu nufusa kaydı
Alıntı:
sserdar rumuzlu üyeden alıntı
Benim sorum Özabekistan uyruklu eşim şuan da hamile ama eşim TC vatandaşı başka biriyle evli daha boşanma davası açılmadı Sorun onun başka biriyle evli olması Ben cocuğu nufusuma kaydetmek istiyorum evli olduğu kişi cucuğu kabul etmiyor Çocuk kısmetse 5 ay sonra doğacak cocugu özerime gecirmek için nasıl bir işlem yapmam gerekiyor
1 Çocuk dunyaya geldiği zaman hastahane de baba kısmına kendi ismimi yazmam yeterli olurmu
2 Çocuğu özbekistan da doğum olsa TC konsolosluğu aracalığıyla nufusuma kayıt yapabilirmiyim
3 Çocuk doğdumu bu işlemleri yapamasam resmiyette evli olduğu kişi özerine almayacağı için
boşandıktan sonra özerime alma ihtimalim varmı yani anlayacagınız bu özerima almaktan baska
çarem yok bana yardımcı olursanız cok sevinirim en azında ilerde dogabilecek promlerden kurtulmak istiyorum
Çok seri şekilde eşiniz doğuma kadar sırasıyla boşanma, tenfiz, iddet müddetinin kaldırılması taleplerini iletmeli mahkemeye. ve de tabi sonra sizinle çok acil resmi nikah...
En doğru yol bu.
şuan da eşim yutdısında bosanma işi de biraz zor gibi cunku ailevi sorunlar oldugu için ben resmi nikah kıymam zor ailem eşimi kabul etmiyor bende türkiyede kalması için anlasmalı bir evlilik yaptım hesap tutmadı :( cocuk oldu şimdi bana gereken zaman 6 ay ama 6 ay sonra cocuk dogacak doğduktan sonra ne gibi işlem yapabilirim
yardımcı olacak kimse yokmu ? başka bir yolu yokmu
Medeni Kanun'un 285.maddesine göre ;
"Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır."
Dolayısıyla bayanın şuanda evli olduğu beyefendinin isteğine bakılmaksızın doğum evlilik içinde gerçekleşeceğinden, çocuk kendiliğinden kocaya bağlanır.Hastanede baba adı olarak kendi adını yazdırmanız sadece hastane işlemleri sırasında sizi baba olarak gösterecektir.Çocuğun nüfusa kaydı sırasında ne yazık ki böyle bir şansınız yok.
Medeni Kanun'a göre çocuk ile soybağı kurabilmek için "Tanıma"nın gerçekleşmesi lazımdır.
Medeni Kanun'un 295.maddesine göre;
"Tanıma,babanın nüfus memuruna ya da mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmi senetle veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur."
Aynı maddenin lll. fıkrasına göre ;
"Başka bir erkekle soybağı bulunan çocuk bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz."
Dolayısıyla çocuk doğumdan sonra kocaya bağlanır.Koca madem istemiyor bu durumda soy bağının reddi davası açarak çocuğun kendisinden olmadığının ispatı ile çocuğun soybağını reddedebilir.Soybağının reddi karara bağlandıktan sonra siz tanıma işlemini gerçekleştirerek çocuk ile soybağını kurabilirsiniz.
cevabınız için tesekurler bir sorum daha olacak Medeni Kanun'un 295.maddesine göre;
"Tanıma,babanın nüfus memuruna ya da mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmi senetle veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur."
Aynı maddenin lll. fıkrasına göre ;
"Başka bir erkekle soybağı bulunan çocuk bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz." mahkemeye cıkmadan sadece nufus memurun yanına gidip cocuğu ret etmesi yeterlımi ? ondan sonra cocuğu kendi nufusuma alabilirmiyim ?
lütfen yardımcı olurmusunuz
soybağının reddi davası açılmak zorunda yani mahkeme işin içinde, memur sadece mahkemenin dediklerini kayda geçer, sadece memurla iş hallolmaz.