İlk önce dolaylı, sonrasında direkt hakaret sonucu sinirlenip msn şifresi hackleyip şifreyi sahibine geri verdim
Arkadaşlar olay şöyle gerçekleşti:
Fenerbahçe'nin yenilmesi sonucu facebook sitesinde Fenerbahçe takımı ile alay eden bir sürü resim paylaştım. Başka bir Fenerbahçeli arkadaşımda BJK ve GS taraftarlarına yalaka, dedi. Bu kişinin paylaştığı resme yorumumu yapıp arkadaşlıktan ve msn'den çıkardım.
Ertesi akşam ortak bir arkadaşımız vasıtasıyla msn'de ortak bir görüşme yaptık ve dolaylı yalaka kelimesi bu sefer tarafıma direk söylendi ve bununla da yetinmeyip kişiliğim hakkında da hakaret etti. Konuştuğum kişi 40-50 yaşlarında ben ise 25 yaşındayım ve kişiliğime yapılan bu saldırı yüzünden kendimi tutamayıp kişinin msn şifresini değiştirip, yaklaşık yarım saat sonra kendisine yeniden verdim.
Şu an KPSS' ye çalışıyorum ve kişi bana "boşuna KPSS'ye çalışma, senin kimlik numaranla memuriyet hayatını bitircem" ifadesini kullandı ve beni şifresini çaldığım için savcılığa şikayet edeceğini söyledi.
Böyle bir dava olsa, sonucu nasıl sonuçlanır? Bu kişi beni şikayet etmese bile ben şikayetçi olabilir miyim? Şikayet edebileceksem en geç ne kadar zaman sonra şikayetçi olabilirim?
(Tüm konuşmalar bilgisayarımda kayıtlı)
Cevap: İlk önce dolaylı, sonrasında direkt hakaret sonucu sinirlenip msn şifresi hackleyip şifreyi sahibine geri verdim.
Aldıktan sonra vermene bir şey diyemem ama aşşağıda yazılı olanlara bir göz atabbilirsin.
Haberleşmenin engellenmesi
Madde 124 - (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi hâlinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Alıntı:
Yunus Ömer Arkan rumuzlu üyeden alıntı
''Türk Ceza Kanunu 243
1-Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
Türk Ceza Kanunu 132/1
1-Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, 6 yıldan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırlır.Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı ile gerçekleşirse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.''
Şeklinde belirtiliyor.Ama mahkeme karar veriken bir takım kriterleride göz önüne alacaktır (örn: sanığın ceza ehliyeti,içtihat kararları v.s.) Eğer sadece bu iki maddeyle yargılanırsan taciz suçu eklenmezse büyük ihtimal para cezası alırsın.
Cevap: İlk önce dolaylı, sonrasında direkt hakaret sonucu sinirlenip msn şifresi hackleyip şifreyi sahibine geri verdim.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Ortak bir arkadaşın vasıtasıyla şimdilik davadan vazgeçmiş durumda...
Bir bilişim sistemine izinsiz girmek dahi suçun oluşması için yeterli. Şifrenin geri verilmesi belki faal nedamet olarak düşünülebilirse de bu aşamada olsa olsa cezadan takdiri indirim nedeni olabilir.