Emekli Sandığı ve Yetim Aylığı
"SORUYU SORAN KİŞİ KADINDIR"
-Annem emekli sandığı emeklisi iken vefat etmiştir...
-2004 yılı itibariyle tarafıma dul-yetim aylığı bağlanmıştır.
-2004 yılından bugüne kadar her ay maaşımı düzenli olarak almaktayım.
-1985 doğumlu olup 25 yaşına girdim.
-üniversite mezunu olup,
-şuan sigortalı bir işe girmeyi planlıyorum.
Bu durum sonucunda; emekli sandığından gelen paraya birşey olur mu? Yani hem sigortalı işten maaşımı alırken, hem de yetim aylığım yatmaya devam eder mi ?
Olası bir sağlık sorununda hangi sigorta geçerli olur.
Olur da iş yeriyle ilgili sorun yaşar ve işten ayrılmak zorunda kalırsam tekrar maaşım bağlanır mı ?
Cevap: Emekli Sandığı ve Yetim Aylığı
Hukuki cevap olmasa da; yaşadıklarıma dayalı cevap veriyorum:
Kız kardeşim, babamdan dolayı, emekli sandığından yetim aylığı alıyorken; aynı zamanda SSKlı işçi idi. Ama; bekârdı. Sağlık karnesi ise; SSKdan idi. Ne zaman evlendi, o zaman "yetim aylığı" kesildi.
Emekli Sandığı mevzuatı; önceki hakların -1.10.2008 den önceki- devamını sağlamaktadır.
Bildiğim budur.
İyi günler...
Cevap: Emekli Sandığı ve Yetim Aylığı
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Hukuki cevap olmasa da; yaşadıklarıma dayalı cevap veriyorum:
Kız kardeşim, babamdan dolayı, emekli sandığından yetim aylığı alıyorken; aynı zamanda SSKlı işçi idi. Ama; bekârdı. Sağlık karnesi ise; SSKdan idi. Ne zaman evlendi, o zaman "yetim aylığı" kesildi.
Emekli Sandığı mevzuatı; önceki hakların -1.10.2008 den önceki- devamını sağlamaktadır.
Bildiğim budur.
İyi günler...
öncelikle zaman ayırıp soruma cevap yazdığınız için teşekkür ederim...
Benim asıl aklıma takılan konu emekli sandığından aldığı yetim maaşı, evet 2008 den önceki yasaya tabi. fakat yeni başlayacağı iş yerinde yapılacak olan sigorta 2008 den sonra ki yasalar çerçevesinde olmuyor mu ?
yani anlatmak istediğim 2008 den önce yetim maaşı alıyor olup ve sigortalı bir işte çalışan kişinin maaşı kesilmiyor(2008 den sonra işe devam ediyor hala) . fakat 2008 öncesi yetim maaşı alıp 2008 sonrası sigortalı bir işe giren kişide durum ne olur.