İskan Aşamasında Veraset Vergisi Sorunu
Merhaba Değerli Hukukçular,
Bu başlığı açmadan önce forumda arama yaptım ama zannederim gereki bilgilere ulaşamadım. Eğer daha önce tartışıldı veya sorulduysa kusura bakmayınız. İnternette de araştırdım fakat genellikle miras ile ilgili başlıklar ve açıklamalarla karşılaştım.
İnşaat halinde iken bir daire almıştık. Bina bitti ve yerleştik. Şu anda iskan aşamasındayız. Bu genel bir uygulama mı yoksa Ankara'ya has bir uygulama mı bilmiyorum ama iskan için veraset vergisi bağımsız bölümler hâlinde tek tek değil de ada/parsel (toplam 4400 metrekare) olarak yatırılıyormuş.
Biz 22 daireyiz ve bu 22 dairenin dördü dubleks daire. Müteahhit 22 dairenin her biri için 110 TL veraset vergisi toplamak istiyor. Ancak ben bu verginin dairelere eşit olarak değil de arsa payına göre bölünmesi gerektiğini savunuyorum. Sonuçta dubleks dairelerin arsa payı fazla olduğu için onlara düşen vergi de fazla olmalı. Kısacası aramızda bir anlaşmazlık doğdu. Bu konunun açıklığa kavuşturulduğu bir kanun veya mahkeme kararı var mı? Tarih ve sayıyı vermeniz de yeterli olur, kendim araştırırım.
Saygılar
Cevap: İskan Aşamasında Veraset Vergisi Sorunu