Cevap: Senet Kaybolması Durumu
Ev almak için emlakçı ve ev sahibi aramızda sözleşme imzaladık ve bu sözleşmeye bağlı olarak karşılıklı teminat senedi verdik. Durumlar oluşmadı ve evi alamadım. Sözleşme koşulları gereği senet ve sözleşme fes oldu. Ama senedimi de alamadım. Defalarca ihtarname gönderdim inat ettiler vermediler. Savcılığa suç duyurusunda bulundum. Sonunda senedi vermeye razıyız buluşalım al dediler. Gittiğimde senedi kaybettiklerini söylediler. Avukat tarafından yazılmış protokol ve ibraname imzaladık. Savcılıktaki şikayatinden vazgeçtiğimi ifade eden birde dilekçe yazıp davamdan vazgeçtim. Senet kimseye ciro edilemez edilmesi durumunda karlı taraf bütün sorumluluğu üstüne kayıtsız şartsız almış durumda benim başka birşey yapmam gerekirmi 20 yıl sonra bu senet benim karşıma çıkarsa ne olur?
Cevap: Senet Kaybolması Durumu
Asliye Ticaret mahkemesinden zayi nedeniyle senet iptali kararı alınabilir gerçi ama madem uzlaşıp anlaşmışsınız uzatmaya gerek var mı bilemem. Senet vadesinden itibaren üç yıl kambiyo vasfındadır sonra adi alacak belgesi olur tamamen zaman aşımına uğraması on yılı bulabilir bu süre içinde ortaya çıkarsa baş ağrısı yapabilir.