Dikkat! Kredi Kartınızdan Sizden Habersiz Her An Alışveriş Yapılabilir!
Her daim hukuki sıkıntısı olanlara yardım ediyoruz, bugün de benim bir sıkıntım var. :)
Bugün bankadan arandım, dediler ki "Dün gece saat 12.30 sularında kredi kartınızdan limitiniz dolana kadar kontör yüklemesi yapılmış. Yükleme işlemi şüpheli bulunduğu için bankadaki arkadaşlarımız kartınızı kullanıma kapatmışlar. Bilginiz var mı, işlemi onaylıyor musunuz?"
Kredi kartım elimde, kaybı ya da çalınması söz konusu değil. İnternette sadece 1-2 kez kullandım ve kullandığım siteler de güvenlik konusunda asla sıkıntı yaşatmadığını duyduğum-bildiğim siteler. Başkaca alışverişlerim sırasında hiçbir şüpheli durumla da karşılaşmadım şifremin çalınmasına dair... Şifremi bilen kimse yok, kartı gıyabımda kullanan kimse de...
Kısacası, kartımın nasıl kullanıldığını ve şifremin nasıl kırıldığını bilmiyorum.
Elimdeki tek koz ise savcılık aşamasında işe yarayabilecek "kontör yükleme" olayı, zira kontörün yüklendiği hat muhtemelen tespit edilecektir.
Kısacası, biz ne kadar güvenli kullansak da ya da öyle olduğunu zannetsek de birileri işi kalıbına uydurabiliyor. Bu nedenle kart sahiplerini bir kez daha uyarmak istedim. Konuyla ilgili teknik bilgi sahibi arkadaşlarımızın bizi bilgilendirmesi de çok yerinde olacaktır zira dediğim gibi kartın şifresinin nasıl kırıldığını anlamış değilim. Bu nedenle teknik bilgilendirme hepimiz için yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Neye dikkat etmeliyiz, kart bizim elimizdeyken nasıl başkalarınca kullanılır, şifremiz nasıl kırılır, şifremiz ve kartımız ellerinde olmadan hesabımıza harcama yapabilirler mi?
Çok mağdurum, acele cevap. :DD
Cevap: Dikkat! Kredi Kartınızdan Sizden Habersiz Her An Alışveriş Yapılabilir!
Sayın Gülsu,bunlar teknolojik hırsızlar,teknolojiye ayak uydurmuşlar.Siz internetten kartınızı kullandığınız siteler ne kadar güvenli desenizde,tabiki teknik konuları bilemediğimiz için mutlaka bir açığını bulmuşlardır.Neyseki kartınızın limitini 10 katına çıkartmamışlar.Onlarıda duyduk,ama tabiki biryerde açık vermişlerdir.Ne günlere kaldık ya rabbim.Teknoloji sayesinde cebimizdeki kredi kartına sahip çıkamaz duruma geldik.:DD
Kredi kartınızı kullanabilmeleri için şifrenizi bilmelerine gerek yok.Kredi kartı üzerinde bulunan numara,ad soyad,ccv2 numarası ve son kullanma tarihi ile internet üzerinden gayet kolaylıkla alışveriş yapılabilir.Sizin savcılıktan talep etmeniz gereken kredi yüklenen telefon numarasından ziyade telefona kredi yüklenen web sitesinde kullanılan kullanıcı bilgileri...
Geçmiş olsun....
hangi siteleri kullanmıstınız onuda acıklarsanız forum kullanıcıları daha dikkatli olurlar
Merhaba sayın gülsü,
Sizi bir konuda bilgilendirmek istiyorum. Ben bir Webmaster'm sanal ortamda şunu unutmayın hiçbir sitenin güvenli olması söz konusu değil heleki alışveriş yapmış olduğunuz site kredi kart bilgilerinizi veritabanında(SQL)'a kayıt ediyorsa Bulunan ufak bir açık ile veritabanına girilmesi mümkün kılınabilir.
Örnek
Gittigidiyor.com Çoğu türk vatandası bu E-ticaret sitesini güvenilir biliyor kart bilgilerini kolayca Ödeme yöntemine ekliyebiliyor
Şu yazıyı okuyun sonra bana hak vereceksiniz.
http://forum.donanimhaber.com/m_37844550/tm.htm
Dipnot: Kredi kart bilgileriniz xxx sitesinde kayıtlı tutulmamaktadır. Bilgiler 128 bit SSL (Secure Sockets Layer) şifreleme ile onaylanır. (Ne kadar doğru tartışılır)
Arkadaşların da belirttiği gibi kartınızın kullanılması için karta yada şifresine gerek yok. Ancak şifre kullanılmadan yapılan işlemlerde kart sahibinin itiraz hakkı her zaman vardır ve genelde kazanır. Kontörün hangi hatta yüklendiğin bir önemi yok. Sizin yapmanız gereken bankanıza harcama itirazında bulunmak. Eğer bankanız harcama itirazını kabul etmesse konuyu savcılığa taşımak. Harcama itirazları genelde 2-3 ayda sonuçlanır. Burada en önemli nokta işlemin 3D Secure (şifre ile) üzerinden geçip geçmediği. 3D Secure şifresi bankadan bankaya farklılık gösterir. Bazıları kart şifresini kullanır, bazıları her alış veriş için telefonuza mesaj gönderir, bazıları da tamamen farklı bir şifre oluşturmanızı ister. Eğer işlem şifre kullanılarak 3D Secure ile yapıldıysa malesef bankaya göre hiçbir itiraz hakkınız yok. Şifresinin güvenliği sağlamak kart sahibinin sorumluluğudur diyeceklerdir. Mahkemeden ne çıkar bilemem. Eğer işlem şifre kullanılmadan yapıldıysa içiniz rahat olsun banka bu işin tüm ceremesini işyerinin üzerine yükleyecektir.