Apartman aidatı hangi aya ait?

Yeni apartman yöneticisi olarak bir konuda şüpheye düştüm. Aidatlar ay bitince mi toplanmalı yoksa bir sonrakı ayın aidatı mı peşin topluyoruz?  Resmi bir kanun yoksa apartman yönetiminini karar veriyor?
Aidatları ayın 30 unda topluyoruz ve yeni bir kiracı gelince kararsız kaldım. Makbuz sırasına göre Nisan ayının aidatını topluyorum ama Nisan'ın 20 sinde çıkıp giden bir kiracıdan nasıl aidat toplayabilirim. Aynı şekilde yeni gelen kiracıdan oturmadığı ayın aidatını ne hakla isterim.  Teşekkürler.

Cevap: Apartman aidatı hangi aya ait?

Bu konu hakkında belirleyici bir hüküm yok. Ancak, aidat ne için toplanır sorusuna verilecek cevap belirleyici olur. Örnek olarak, toplanan aidatlar ile apartman/site görevlisinin aylık ücreti, yönetim ve denetim kurulu aylık ücreti ve ortak kullanım alanlarının su ve elektrik giderleri karşılanıyorsa, aidatlar geçmiş dönemin giderleri karşılığı toplanıyor demektir. Çünkü, aylık ücretler (657 sayılı kanuna tabi olanlar hariç) çalışıldıktan sonra ödenir, peşin ödenmez. Su ve elektrik faturaları ödeneceğine göre, bu harcamanın daha önce yapıldığı açıktır. Dolayısıyla, 1-31 tarihleri arasında toplanan aidatlar aslında geçmiş aya ait olmalıdır.

Cevap: Apartman aidatı hangi aya ait?

15-20 si gibi toplayın.O ayın aidatını.Çalışanı var, emeklisi var.
Siz hem kiracıdan hemde kat malikinden yani kiraya verenden talep edebilirsiniz.
Kiracı kaçsa da ,taş gibi kat maliki durmakta..........