Yönetim kurulundan ayrılmanın yöntemleri?
Eşit paya sahip iki ortaklı bir anonim şirketin ortaklarından biri diğer ortağı istemediği halde yönetim kurulundan ayrılmak istiyor. Ancak ortaklık payı olan hissesini korumak istiyor.
Noter kanalı ile yönetim kurulundan istediği zaman istifasını sunması yeterli midir? Başka herhangi bir resmi işlem yapması gerekli midir? İstifa gerekçesi yönetim kurulundan ayrılmasını etkiler mi? Gerekçe olarak ne belirtmesi gerekir?
Şirketin mal varlığı olan ve şirket ortaklarına tahsis edilmiş otomobil, bilgisayar, cep telefonu gibi demirbaşları kullanmaya devam edebilir mi? Şirket demirbaşlarının yarısı yönetim kurulundan ayrılsa bile şirket ortağına ait olmaya devam eder mi?
Teşekkürler
Cevap: Yönetim kurulundan ayrılmanın yöntemleri?
Yonetim kuruldan ayrilmasi istifa etmesine ve istifasinin genel kurulda kabulune baglidir. Genel kurul kararinini tescil ve ilani da gerekir. Istifa gerekcesi onun degildir. Sirket demirbaslari ortaklarin degil sirketin malidir. O yuzden sirket amaclari dogrultusunda ve isle ilgili kullanilmalidir.
Teşekkürler ilgilendiğiniz için. Peki Genel Kurulun çoğunluğu bu ortağın yönetim kurulundan istifasını kabul etmezse yönetim kurulunda kalmak zorunda mıdır?
Istifayi kabul etmezse mahkemeye basvurursunuz. Kimse yapmak istemedigi bir gorevi yapmaya zorlanamaz.
Alıntı:
uizgi rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkürler ilgilendiğiniz için. Peki Genel Kurulun çoğunluğu bu ortağın yönetim kurulundan istifasını kabul etmezse yönetim kurulunda kalmak zorunda mıdır?
Anlatımınızda yanlışlıklar var gibi. İki ortaklı A.Ş. olmaz. Anonim şirket kuruluşu için en az 5 ortak gerekir. Yönetim kurulundan istifa yolu ile ayrılma prosedürü sayın GÜLTEN'in anlattığı gibidir. Kişi hisselerini devretmediği,satmadığı sürece ortaklıktan kaynaklanan hak ve menfaatlerine halel gelmez.