Arkadaşlar bir olay yasalara göre suç ama vicdanınıza göre kesinlikle suç değilse ne yapardınız?
Gerekli işlemi başlatır mıydınız.
Yoksa içinize mi atardınız?
Printable View
Arkadaşlar bir olay yasalara göre suç ama vicdanınıza göre kesinlikle suç değilse ne yapardınız?
Sayın alisinkay,
Siz de çok iyi biliyorsunuz ki, yasa yasadır ve uygulanmalıdır. AMA!!!
Sizin gibi bilinçli bir hukukçuyu bile böylesine içten soru sormaya itecek kadar vicdanı yaralıyorsa,,,,??????
(bazan temyiz makamı yüce vicdanımız olamaz mı?)
sevgiler,
Sayın Kasıman,
Öncelikle güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.Ancak öyle bir çıkmaz ki iki tarafta da vicdanım rahatsız olacak.Yasalara uyarsam vicdanım rahat etmeyecek çünkü bence suç değil.Vicdanıma uyarsam bu defa yasalara olan saygımdan taviz vermiş sayılacağım.Ama galiba vicdanım bu olayda en yüksek temyiz mercii olacak gibi.Düşünceniz için teşekkürler.
kesinlikle baslatırdım.
İmzanız sorunuzun yanıtı gibi göründü bana...
2 Üniversite öğrencisi tatit için geldikleri memleketlerinde deli kanları kaynadığı için azıcık heyecan yaşamak isterler ve bir bisikleti kaçırıp biraz dolaşır ve sonra aldıkları yere bırakarlar. Ama bu arada polise haber verilmiştir ve delikanlılar yakalanırlar. Siz de savcısınız ne yapardınız?Alıntı:
Tarafları uzlaşmaya davet eder, inşallah uzlaşırlar diye dua ederdim. ;)
Hakim de bir insandır,insan insanın halinden anlar diye düşünürdüm,eğer anlıyorsa,yasalara göre kesinlikle bir ceza verilmesi gerekiyorsa hakimin de durumu gözeterek birtakım durumlardan cezada birsürü indirim yaparak verebileceği en düşük cezayı vereceğini düşünürdüm.
Benim vicdanımı asıl rahatsız eden suçlunun da hakettiği cezayı almaması!Depremde yıkılan apartmanda onca insanın ölmesine sebebiyet veren müteahhitin 50 YLT para cezasına MAHKUM edilmesi gibi [xx(]
Anlattığım bu hikayeyi biraz daha sürdürelim. Bisikleti çalınan şikayetinden vazgeçmemişti.Soruşturmaya bakan savcı ise çocukların üniversite öğrencisi olması, bulundukları şehirde ailelerinin (varlıklı olmak vb. özelliklere değil) iyi tanınan ve sevilen aileler olmaları gibi hususları gözeterek hazırlık evrakını uzatabildiği kadar (zamanaşımı süresince) uzattı.
Ne dersiniz????
Sayın Başak Şahin
Burada kullanma hırsızlığı var.Cumhuriyet savcısı işini yapmalı.Ortada bir suç var.Bunun suç olduğunu da herkes kabul ederi.Bir kişinin eşyasını izinsiz olarak alıp kullanan kişinin yaptığı suçtur.
Bu durumda ceza ve sonuçları ağır olsa bile ortada bir suç olduğu için vicdanınız rahat edebilir.Kaldı ki yapması gerekeni yapmayan bir savcının da yapmadığı eylem suç olacaktır.Hakimler ve savcıların (genel olarak tüm kamu görevlilerinin) insiyatif kullanabileceğine şiddetle karşı çıkan birisiyim.İnsiyatifi atanmışlar kullanılamaz.Onlar yasaların ve aksine emir vermedikleri sürece amirlerinin emirlerine uymak zorundadır.Ortada bu gerçek varken.Yasalarla size verilen görevleri yapmamanız sizin vicdanınızı olumsuz yönde etkilemez mi?
Sayın Fırat Bayındır,
Sizin verdiğiniz örnekte vicdanınız yasanın cezasının bu eylem için çok fazla olduğunu söylüyor.Ya aşağıdaki örnek olay'da?
Ancak tüm kalbinizle suç olmadığına inandığınız bir olay, yasalara göre suç olsaydı ne yapardınız?
ABD'nin bir eyaletinde tren raylarına şeker dökmenin cezası idamdı.Böyle bir olayla karşılaştığınız da ne yapardınız.