Sözleşmem dolmadı, yeni kiracı için evi gezdiriyorlar
Merhaba,
4 senedir kiracısı olduğum evden Eylül ayında evleneceğim için ayrılacağımı bildirdim. Ev bir apartmanın çatı dubleksi. Evsahibi iki katı ayırmış ve ayrı ayrı kiraya vermiştir. Buna karşılık ev tek daire ruhsatlı ve bütün faturalar ortak. Alt katta oturanlar fatura borçlarını ödemeyip daireyi boşalttılar. Ev sahibine (kendisi yutdışında) elektrik, su vb kesilmesin diye onların borcunu kapatacığımı; ancak bir kirayı ödemeyeceğimizi söyledik(fatura borcu kiradan çok daha fazlaydı). Kendisi olumlu karşıladı. Bu arada ev sahibinin Türkiye’de bulunan yeğeni, halasının kendisine vekalet verdiğini söyleyerek alt katı emlakçıya verdi. İki dairenin apartman kapısı tek, bu nedenle çelik kapının açılması için zile basıyorlar, bizde emlakçıya yardımcı oluyoruz. Sorun şu ki oturduğum daireyi de gezmek istiyorlar. Nedenini öğrenmek için ev sahibinin yeğenini aradığımda kira borcu için bizi çıkarmak istediğini, derhal evi boşaltmamızı ya da Eylül sonuna kadar geçerli senet yapmamızı söyledi ve senedi ertesi gün 13:00’e kadar imzalamamızı emretti. Ben avukatımla görüşmek ve vekaletin aslını görmek istediğimi iletince sinirlendi. 1 saat kadar sonra avukatı olduğunu söyleyen biri aradı ve “senet yapmakla birşey olmaz, kendinizi korumaya alırsınız, 1 ay için yapın sonra çıkın, kapıya polisle dayanabilir, ben şimdilik bu dilekçeyi işleme koymuyorum vb” birşeyler geveledi. Yakın zamanda evleneceğimden şu an ev değiştirip iki masrafa girmek istemiyorum. Ev sahibinin kendisine de ulaşamıyorum. Kardeşim sürekli zile basmasınlar diye adama anahtar vermiş, olur olmadık saatte ev gezdirmeye gelenlerin derdi de cabası. Bu kişi eşyalarımı ben yokken atmaya kalkar diye de çekiniyorum. 4 yıl evle ilgi hiçbir masrafı ödemediler, tadilatlarda yardımcı olmadılar. Bu durumda ne yapabilirim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Cevap: sözleşmem dolmadı, yeni kiracı için evi gezdiriyorlar
Öncelikle endişe etmeyin. Kapıya polisle dayansalar bile hiç birşey olmaz.
Eşyalarınızı kapıya koymaları durumunda suç işlemiş olacaklardır. Böyle bir durumda tutanak tutturup dava açacağınızı söyleyin.
Kira kontratınızın bitiş tarihi ne zaman?
Kontratınızda "kiracı çıkmadan önce X ay önceden bildirmek zorundadır" gibi bir madde var mı?
Cevap: sözleşmem dolmadı, yeni kiracı için evi gezdiriyorlar
Yanıtınız için teşekkürler...
Kontrat 22 Eylül'e kadar geçerli ve sözleşmede "evi boşaltmadan 1 ay önce bildirmek" zorunluluğu var.
Ayrı bir konu; ev tek daire ruhsatlı ve iki ayrı kişiye kiralıyorlar. Maliyeye şikayet etsem ceza alırlar mı?
Tekrar teşekkürler.