merhabalar...benim şu anda devam eden bir mahkemem var.ancak;karsı taraf benim savcılıkta vermiş oldugum ifadeyi beni rezil etmek için arkadaslarıma mail atmış..kanunen ne yapabilirim;şikayetçi olabilirmiyim ondan?
Printable View
merhabalar...benim şu anda devam eden bir mahkemem var.ancak;karsı taraf benim savcılıkta vermiş oldugum ifadeyi beni rezil etmek için arkadaslarıma mail atmış..kanunen ne yapabilirim;şikayetçi olabilirmiyim ondan?
cinsel içerikli şeyler yazıyordu...kız arkadslarıma gönderilmiş.....ne yapmalıyım...
Mail'i silmesin mail'in olduğu sayfanın çıktısını alsın kaç kişiye gönderildiyse artık hepsinin çıktısını al ama mailleri silmesinler çünkü sadece çıktı delil olarak nitelendirilmez. savcılığa taciz olarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Birde Özel hayatın gizliliği diye bir konu var ama onu kapsarmı bilemiyorum
Özel hayatın gizliliğini ihlâl
Madde 134 - (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlâl edilmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
Hukukun genel prensiplerinden bir tanesi soruşturmanın gizliliği prensibidir. YTCK md.285/1’de soruşturma evresinin içeriği ve sınırları ve bu evrenin ne suretle cereyan edeceği, aktörleri ve yetkileri kanunla saptanmıştır. Bu evre esas itibariyle kamuya karşı gizli bir şekilde yürütülür. Soruşturma evresinin gizliliği ceza adaletinin insan hak ve özgürlüklerinin korunarak doğruluk ve dürüstlük çerçevesinde gerçeğe ulaşmak için yapılması zorunludur. Aksi takdirde suçsuzluk karinesi ihlâl edilmiş olur.
YTCK md.285/2’de ise Yasa’ya göre kapalı yapılması gereken veya kapalı yapılmasına karar verilen duruşmayla ilgili gizliliğin ihlâli suç olarak düzenlenmiştir. Bunun amacı ceza yargılamasının doğruluk dürüstlük ve gerçeğe ulaşma ilkelerini olanaklı hale getirmek, kovuşturma makamlarının her türlü baskı ve etkiden korunmasını sağlamak ve en önemlisi suçsuzluk karinesinin korunmasıdır.
YTCK md.285/3’te bu suçların basın-yayın yoluyla işlenmesi artırım sebebi olarak öngörülmüştür.
Yine YTCK md.285/4’te “Sanığın lekelenmem hakkı” düzenlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Maddede “Soruşturma ve kovuşturma evresinde kişilerin suçlu olarak damgalanmalarını sağlayacak şekilde görüntülerinin yayınlanması” suç olarak düzenlenmiştir.
YTCK md.286’da ses ve görüntülerin kayda alınması suç olarak düzenlenmiştir. Burada soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda alan veya nakleden kişi cezalandırılmıştır.
5271 sayılı CMK’nun 183.maddesinde “Adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonuna her türlü sesli ve görüntülü kayıt ve nakil olanağı sağlayan aletler kullanılmaması” bu hüküm adliye binası içerisinde ve dışındaki diğer adli işlemlerin icrasında da uygulanır hükmü yer almaktadır.
YTCK md.286 esas itibariyle bu hükmün ihlâlini suç olarak düzenlemiştir. Burada amaç suçsuzluk karinesinin korunması, silahların eşitliği prensibi ve adliye içi mahkeme salonlarında huzur ve güvenliğin sağlanmasıdır.