-
Hizmet Tespiti
6 ve 10 yıldır bir işletmede sigortasız çalışan iki müvekkilim var.Ayrıca ikisinin de yazılı sözleşmesi yok.Ben öncelikle tazminat davası açıp,kıdem,fazla çalışma v.s. talep etmeyi düşünüyorum.Daha sonra da tespit davası.Tanık ve diğer bir kaç yazılı belgeyle bu durumu ispatlamaya çalışacağız fakat ilk önce ÇSGB Bölge Müdürlüğü nezdinde şikayette bulunarak bir tespit yaptırsak daha mı faydalı olur diye düşünüyorum.Gelip,yoklama yapmaları çok uzun sürer mi?Yoksa direkt ihtarname çekip,dava mı açsam.Teşekkürler,iyi çalışmalar...
-
Cevap: hizmet tespiti
Müfettiş raporu ile tespit yapılması halinde hak düşürücü süre de söz konusu değildir. Bu açıdan işinize yarar. İkisini aynı anda açarsanız, önce hizmet tespitinin sonuçlanması bekleniyor. Müfettiş incelemesinin ne kadar sürede sonuçlanacağını tahmin temek zor, ama kanımca 3-4 ay sürebilir. Bence de öncelikle alacak davasını açmakta yarar var.
-
Zamanaşımında söz konusu olan 5 yıllık sürenin iş aktinin son bulmasından itibaren işlemeye başlayacağını düşünüyorum.Somut olay itibariyle müvekkiler zaten sözleşmesiz ve sigortasız oldukları için böyle düşünüyorum.Fikriniz nedir?Peki,ihtarname çekerek işi sonlandırdığımızı söylemek ve ücret alacaklarımızı istemek daha faydalı olur?İlk önce sgk primlerinin ödenmesini isteyip aksi halde şikayette bulunup,dava açacağımızı ihtar etmek mi?Yoksa her ikisi değil de ÇSGB'na şikayette bulunarak,işverenin işçiyi çıkarmasını beklemek mi?Biraz karışık oldu sanırım.Aslında endişe ettiğim husus şu; ÇSGB nezdinde herhangi bir başvuru yapmamak,süreci olumsuz etkiler mi?Yani müvekkiller hali hazırda orada çalışıyorlarken durumu resmi olarak tespit ettirmek.Ama bunun saptanması da uzun süreç.Tanık ve birkaç resmi belge mevcut.Orada çalıştığını bir şekilde ispatlayabiliriz ama sanırım 6 ve 10 yıllık süreçleri ispatlamak sıkıntılı olacak.Saygılar...
-
Müvekkilleriniz halen çalışıyorsa, Bölge Çalışma Müdürlüğüne değil, SGK'ya şikayet (ihbar) yapılarak tespit yaptırmak daha çok işe yarayabilir. Dava açmak için böyle bir şikayete gerek yoktur. Süre zamanaşımı değil, hak düşürücü süredir. Hakim tarafından resen dikkate alınır. H,zmetin sona erdiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde davanın açılması gerekir.
-
Teşekkürler Abbas Bey.İşverenin çıkarmasını beklemeden,haklı nedenle fesih yapabiliriz sanırım.Arada yazılı bir sözleşme olmasa da ihtar çekerek iş ilişkisini sonlardırdığımızı söyleyip,alacak kalemlerini isteyeceğim...Geçmiş yıllara ait fazla çalışma,genel tatil,hafta tatili v.s. kalemlerinin nasıl hesaplanacağı noktasında da sıkıntım var.Kıdem tazminatı son ücretten hesaplanacak bildiğim kadarıyla...
-
Kıdem tazminatı son ücret üzerinden hesaplanır. Fesihten itibaren 10 yıl içinde davası açılabilir. Son ücretle birlikte ücretin ekleri olan ikramiye, devamlılık arzeden primler, sosyal haklar vs. de hesaba dahil edilir. Hesaplamada tavan dikkate alınır ve gelir vergisi kesilmez.
Ücret, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve hafta tatili ücreti gibi alacaklarda 5 yıllık zamanaşmı vardır. Bunların hesabında son ücret değil, hangi dönemimle ilgili ise o dönemin ücreti üzerinden hesap yapılır.
Kolay gelsin.
-
selamlar kıdem tazminatı son ücrettten hesaplandığını öğrendim .öğrenmek istediğim diğer şey hizmet tespiti talebinde bahse konu ücret talebi o dönemde alınan ücretmidir .yoksa mesela 4 yıl sonra dava açılmış.ücret talebi son alınan maaşa göre mi yapılmalıdır