Hapisten çevrilme adli para cezaları hagb a göre ertelenebilir mi?
Bildiğiniz gibi eski TCK ya göre hapisten çevrilme adli para cezaları ertelenebiliyordu. Ancak yeni TCK ya göre ve bildiğim kadarı ile sadece hapis cezaları ertelenebiliyor ve hapisten çevrilme adli para cezaları ertelemeye izin vermiyor. Yani ya hapis alacaksınız ve ertelenecek yada hapis adli para cezasına çevrilecek ve ödeyeceksiniz. Geçenlerde bir tanıdığım imar kanununa muhalefetten ( kaçak yapı - Asliye ceza ) hapis cezası aldı ve adli para cezasına çevrilerek ertelendi. ( hagb ) E bu nasıl oldu.? Tanıdık bir avukata danıştım, elinde sulh cezada olan bir davadan örnek verdi, hapis cezası ertelenmiş. Bana ya hapis ertelenir yada adli para cezasına çevrilir ve ödenir dedi.
Yorumlarınızı bekliyorum...
Cevap: Hapisten çevrilme adli para cezaları hagb a göre ertelenebilirmi.?
........(2) Hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, kısa süreli hapis cezasıdır.
Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar
Madde 50- (1) Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre;
a) Adlî para cezasına,....................
(2) Suç tanımında hapis cezası ile adlî para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hallerde, hapis cezasına hükmedilmişse; bu ceza artık adlî para cezasına çevrilmez.
Hapis cezasının ertelenmesi
Madde 51- (1) İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir.
Cevap: Hapisten çevrilme adli para cezaları hagb a göre ertelenebilirmi.?
Kanun maddesini biliyorum ancak bu konuda mahkemelerin halen farklı uygulamaları var. Daha öncede belirttiğim gibi adli para cezalarını erteleyen mahkemeler var. Benim burda kafam karışıyor.