Avukatın gbtsi sorulur mu ? Sorulmaz diyenler somut kanunlarda yer gösterirse sevinirim.
Printable View
Avukatın gbtsi sorulur mu ? Sorulmaz diyenler somut kanunlarda yer gösterirse sevinirim.
Sorulur.. ama emniyet teşkilatı mensupları avukat kimliğini gösteren değerli avuaktlarımızın GBT sini sormuyorlar...
Avukatlara gbt sorgusu yapılmasını açıkça engelleyen bir mevzuat olmasa da gbt sorgusu için şahsın göz altında veya gözlem altında bulunması gerekir. Avukatlık Kanunu 58 uyarınca ağır cezayı gerektiren suç üstü halleri dışında bu mümkün görünmemektedir.
Bu sıralarda polisin soteye yatıp gelen geçenden kimlik alıp gbt sorgulaması yapması ise vatandaşlar açısından da sakıncalar arz etmektedir.
Bu konuda İstanbul Barosuna İstanbul Valiliğine bağlı İl İnsan Hakları Kurulu görüş sormuş, baronun verdiği cevap gayet güzel olmuştur.
Aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
http://www.istanbulbarosu.org.tr/Det...atID=1&ID=4024
Sn.Oğuz'un belirttiği gibi Gbt sorgulamasını yasaklayan mevzuat bulunmamaktadır.Şahısın gözaltında veya gözlem altında bulunması görüşüne katılmıyorum.Örnekleme yaparsak Emniyet birimlerine girişte kimlik kontrolü ile birlikte Gbt sorgulamaları yapılmaktadır.Bu sorgulamalar neticesinde zorla getirme yakalama kararları bulunan Avukatlar mevcuttur.Malumunuz 58 madde Avukatların üzerinin aranması konusunu içermektedr.
Avukatların emniyet birimlerine giriş ve çıkışlarında gbt sorgusu yapılmıyor, yapılması da uygun değildir. Bu konuda İstanbul Barosu ile Emniyeti arasında çalışmalar yürütülmektedir. İstanbul Barosunun hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen bu tür uygulamalar hakkındaki görüşlerini aşağıda verdiğim linkte okuyabilirsiniz.
Avukatlar özel ve ayrıcalıklı insanlar değildir. Soruna avukatınız açısından bakmalısınız. Bizi emniyet birimlerine, ceza evlerine vs. kimsenin gitmek istemediği yerlere götüren sebep keyfimiz değildir. Üstümüzün aranmasından çekincemiz de gıdıklanıyor olmamız değildir. Bir başkasının sorumluluğunu taşıyorsanız ayrı bir uygulamaya tabi tutulmanız normal, belki de şart.
http://www.istanbulbarosu.org.tr/Det...atID=2&ID=4000
Avukatlara GBT sorgulaması yapılmaktadır.Bu sorgulamanın hukuka aykırılık teşkil ettiği yönündeki bilgiler üzerine İstanbul Emniyetince ilgili mercilere görüş bildirilmesi istenmiştir. Sonuç itibari ile GBT sorgulamsının hukuka aykırılık teşkil etmediği yönünde görüş bildirilmiştir. Ayrıca kimsenin özel ve ayrıcalıklı olmaması gerekiyor.
Linkte emniyet birimlerinde avukatların maruz kaldığı hukuka aykırılıklar bir dizi anlatılmıştır. Avukatların gbt sinin alınacağı avukata sorulmadan yapılmaktadır habersizce yani gizlice yapılmaktadır. Normal vatandaş gbt sorgusunun cevabı gelene dek bekletilebilir, avukat bekletilemez bunun adı alı koyma veya göz altı olur ki bunun için mahkeme kararı gerekir.
Emniyetin avukatların gbt sine bakmaktan ziyade kendi personelinin saat başı gbt sini sorması daha uygun olur. GBT sinde yakalama veya tutuklaması olan avukattan ziyade sağa sola borç takıp ödemeyen, mahkemeye intikal eden veya etmeyen hukuka aykırı eylemler içinde bulunan personeli daha fazladır.
Gbt konusunda yasal sıkıntı olmadığı için Emniyet birimlerince sorgu neden gizli yapılsın vatandaşa yapılan sorgulama aynı şekilde diğer meslek gruplarına olduğu gibi avukatlarada yapılmaktadır.Gbt denilen sorgulamanın neticesi sistemde sorun yoksa 1 dakikalık iştir.Bekletilme söz konusu değildir.Emniyet kendi içinde olan olumsuzlukların üstesinden gelmektedir.Kamuoyu anketleri neticesinde çıkan güven bunu ortaya koymaktadır.
Ben şunu söyliyim. Avukatlar a kanunen gbt,kimlik sorulmaz yada trafik kontrolu,alkol kontrolu yapılmaz, diye bir madde yoktur.Yalnızca suçüstü halleri hariç üstleri aranamaz diye bir madde olduğunu biliyorum.ancak hiçbir polis memuruda, avukat arkadaş kimliğini gösterince onun üstü arıyacağım diye tutturmuyor.Hatta iyi günler deyip yolcu ediyr bunu çok iyi biliyorum.
Kaldı ki polis hakım savcı yada vatandaş üst aratmaktan GBT baktırmaktan neden rahatsız olur anlayamıyorum.Ben şahsen polisi kimlik sorarken görünce bişeyler yapmaya çalıştığı için guru duyuyrum.Çünkü orada kimlik sormak yada üst aramak yerine gidip bi kahvede çayda içebilir polis.
Şunuda söyliyim bir stad girişinde önleme araması yapan polisin bir avukatın kimliğini gösterdiği halde ustunu araması sonucu avukatla kolluğun tuttuğu tutanakta içişleri bak. tazminata mahkum olduğunu okumuştum.
istanbul barosunun görüşü son derece isabetlidir, bununla beraber halen "aranmakta" olan şahısların kayıtlarının görünmesi normal karşılanabilir ancak mahkum olup cezasını çeken insanların her sorgulama sonrası pişmanlığını yaşadığı suçun hatırlatılması insan haklarına aykırıdır, yapılacak teknik düzenleme ile yalnızca aranmakta olan şahısların gbt kayıtları görünmeli, hakkında"yakalandı" ibaresi bulunan şahısların kayıtları düşülmelidir.