%51 oranında hisse sahibi olmanın verebileceği güç
Merhabalar,
Ben bir şirkete %51 oranında ortağım. Diğer ortağım ise %49 oranında hisse sahibi.
1.Şirketin müdürü %49 oranında hisse sahibi olan ortağım. Son zamanlarda ortağım hakkında bazı güvensizliklerim oluştu.
2.Şirketin tüm kontrolleri tek başına onda. Ben şehir dışında olduğum için pek ilgilenemiyorum, doğru dürüst banka hesap numaralarını bile bilmiyorum.
3.Şirketin hesabında yaklaşık 200.000 TL var.
4.Eğer ortağım beni dolandırmaya kalkar ve bu parayı kendi üstüne geçirirse, benim kanuni olarak bu para ne oldu diye sorma hakkım var mı?
5.Bir de işler o kadar kötüye giderse ben %51 hisse sahibi olarak notere gidip, şirket müdürünü değiştirebilirmiyim?
6.Şirket müdürünü değiştirdiğimde ortağım kendi elinde olan daha önce hazırlanmış yetki belgeleriyle banka hesaplarını boşaltabilir mi? Sonuçta bankaya bir yetki belgesi götürdüğünde bu belgeden sonra daha yeni bir yetki belgesi veya yetkili kişi olduğunu sorğuladığını düşünmüyorum.
Cevap: %51 oranında hisse sahibi olmanın verebileceği güç
1 muduru tek basina degistiremezsiniz. Kurulustan beri ortak olan mudur sadece oybirligi ile gorevden alinabilir. Yani onunda imzasi gerekiyor ki bu da zaten istifa anlamina gelir.
2 Ancak hesap sorma hakkina her zaman sahipsiniz. Guvensizlik varsa zaten bu iliski yurumez. Bence bir denetim firmasina sirketinizin hesaplarini inceletin. Onlarin raporu dogrultusunda ortaginiz hakkinda suc duyurusunda bulunursunuz. Eski yetki belgeleri gibi farazi bir sorunuz var. Ona da cevap vereyim mudur gorevden alininca bankaya bilgi vermeniz yeterlidir. Boylece istedigi evrakla gitse de ona bir islem yaptirmaz banka... Bu dusuncenize bagli degil bilgisayar teknolojisi var artik. O sirketle ilgili yetkili kisileri bilisayardan tespit ediyorlar evraklardan degil...