Ayıplı aracın iadesinde izlenecek prosedür
Merhaba değerli hukukçular,
0 km aracımın ayıplı çıkması üzerine açtığımız iade davasını geçtiğimiz günlerde kazandık. Şimdi davalı firma, aracın iadesi için kendi elemanlarına araç alım/satım vekaletnamesi çıkartmamızı istiyor. Bu talep bize pek mantıklı gelmiyor. Aracın iadesinde yasal olarak nasıl bir prosedür izlenmesi gerekiyor? Teşekkür ediyorum.
Cevap: Ayıplı aracın iadesinde izlenecek prosedür
arkadaşım meraba şu anda benimde böyle bir davam var aracımda 15 adet garanti kapsamında parça değişti ve tüketici mahkemesine dava açtım ekim ayında mahkemem var senden ricam izlemiş olduğun yol konusunda bana ip ucu vermen avukat tutma gibi bir olanağım olmadığından davaya kendim gireceğim yardımlarını rica ediyorum teşekkür ederim
Cevap: Ayıplı aracın iadesinde izlenecek prosedür
Merhaba,
15 adet parçanın garanti kapsamında değişmiş olması sizi haklı kılar mı bilemiyorum. Gerçi, Kanunun 13. maddesi "sık arızalanma nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi" şeklinde bir hüküm içeriyor; eğer sizin durumunuz buna uyuyorsa haklı çıkabilirsiniz ama biraz yoruma açık bir hüküm. Sonuç olarak, haklı olabilmeniz için 4077 sayılı kanunda öngörülen ilgili koşulların yerine gelmiş olması gerekiyor (örneğin, 1 aylık tamir süresinin aşılmış olması gibi). Kanunun sizi ilgilendiren maddelerini ve ilgili yönetmeliklerini (http://www.tuketici.gov.tr/source.cm...4-DDAFDB63E7E5) ve Yargıtay'ın davanızla ilgili içtihatlarını dikkatle okumanızı öneririm.
Diğer bir önemli husus da, mahkemeden aracın dava sonuçlanıncaya kadar bir yediemine tevdi edilmesini talep etmenizdir. Yani bu durumda aracınızı belki birkaç yıl kullanamayacaksınız. Sorunlu olduğunu düşündüğünüz bir malı kullanmamalısınız. Mümkünse, bu konularda deneyimli bir avukat tutmanızı öneririm. Süreç biraz can sıkıcı olabilir... Kolay gelsin... Son bir not daha: Hiçbir duruşmayı mazeretsiz kaçırmamalısınız, yoksa davanız düşebilir.