ADSL kota aşımı durumunda Telekomdan site dökümünü almak
Merhaba,
türk telekomdan internet hizmeti alıyorum ama bazen nete hiç girmediğim halde kotam 1 GB birden artıyor. Modemin tüm ayarşlarını kontrol ettim, DHCP , kablosuz v.s.. hespini kapattım + virüs ve malware taramasından geçirdim bilgisayarımı ancak ne bilgisayarımda kötü amaçlı bir yazılıma rastladım ne de ağımda başka birini gördüm.
Kendi imkanlarımla kaç MB çektiğimi az çok ölçebiliyorum ve açıkçası Telekom çalışanlarının bu konuda hukuki olmayan birşeyler yaptığından şüpheleniyorum ( daha önce telefonumuz telekom üzerinden 0 a kapalı olmasına karşın şehirlerarası hiç tanımadığımız no larla görüşme gelmişti faturada ..şüphelenmemin sebebi de bu ) ama bunu nasıl kanıtlayacağımı bilmiyorum acaba türk telekomdan girdğim tüm sitelerin v.s.. dökümünü istetip kendi hard disk geçmişimle karşılaştırtma gibi bir talepte bulunma hakkım var mı hukuki olarak?
Günlük sadece maillerime ve php.net sitesine girdiğim halde aylık 8 GB civarı kota geliyor. Hattımda hukuk dışı birşeylerin benim ip numaramla yapılmasından korkuyorum. ) Buna karşı yukarıda söylediğim türden bir önlem alabilir miyim yada başka nasıl bir önlem alabilirim?
Cevap: Telekomdan site dökümünü almak..
Bilgisayarınızda nelerin buna neden olacağını bildiğiniz anlaşılıyor. Bir malware veya trojen horse dahi bunları yapabilir. Ancak tarayıp da bulamadığınıza göre ya antivirüs/spyware programlarınız yetersiz ya da telekomda bir hata var. Bence önce bilgi edinme hakkında kanun gereğince tc kimlik numarası da yazarak dilekçe ile hangi sitelere girildiğine kaç mb harcandığına dair log kayıtlarını isteyiniz. IP numaranız sabit olmayacağından aklıma kullandığınız hattın şifresinin ele geçirilmiş olması veya wireless kullanıyorsanız şifresiz olması veya şifrenin komşularınızca biliniyor olması ihtimali de geliyor.
Arkaplanda çalışan 3.parti yazılımalrda indirme yapabilir,antivirus,windows update v.s.
Bir firewall kurarak,pc nizden giren ve çıkan verileri inceleyin, veyahut temiz bir sistem kurup,1 hafta deneme yapın ne kadar indirme olucak diye...
Alıntı:
admin rumuzlu üyeden alıntı
Bilgisayarınızda nelerin buna neden olacağını bildiğiniz anlaşılıyor. Bir malware veya trojen horse dahi bunları yapabilir. Ancak tarayıp da bulamadığınıza göre ya antivirüs/spyware programlarınız yetersiz ya da telekomda bir hata var. Bence önce bilgi edinme hakkında kanun gereğince tc kimlik numarası da yazarak dilekçe ile hangi sitelere girildiğine kaç mb harcandığına dair log kayıtlarını isteyiniz. IP numaranız sabit olmayacağından aklıma kullandığınız hattın şifresinin ele geçirilmiş olması veya wireless kullanıyorsanız şifresiz olması veya şifrenin komşularınızca biliniyor olması ihtimali de geliyor.
Konuyu araştırdım ve bazı yazılımcı arkdaşlar Telekomun bu hesaplamaları yaparken zaman zaman hata yapabileceğini söylüyorlar.
III. parti uygulamaları v.s.. nin gözümden kaçması mümkün değil çünkü netstat -e komutyla denetliyorum ve bunu günlük log olarak tutyorum. III. parti uygulama ya da arkada çalışan program indirme yaparsa eğer sonuçta bunu o programı göremesem bile görebilirim. Gelen-giden byte sayısına bakıyorum çünkü ve kesinlikle arada uyumsuzluk var.
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler bu arada bilgi edinme hakkımı kullanmaya karar verdim.