Emziren anneye fazla mesai zorunluluğu
Merhabalar
Çalışan bir anneyim. 5 yıldır 400 kişi çalıtıran bir şirkette görev yapmaktayım. Bebeğim 10 aylık ve süt izinlerimi toplu olarak cuma günleri kullanıyorum. Çalışma saatlerim 08-18. Çalıştığım işyeri benden akşam 18 den sonra ve cumartesi günleri fazla mesai istiyor. Ben de bebeğimi emzirebilmek için gitmek istemiyorum. İşe giriş sözleşmesinde fazla mesai kavramı mevcuttu. Emziren annenin eğer işveren isterse fazla mesai zorunluluğu var mıdır? Varsa ve gitmessem, tazminatsız iş akdi fesh nedeni midir? Teşekkürler
Cevap: Emziren anneye fazla mesai zorunluluğu
İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği
''Fazla Çalışma Yaptırılmayacak İşçiler
Madde 8 —Aşağıda sayılan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
a) 18 yaşını doldurmamış işçiler,
b) İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile önceden veya sonradan fazla çalışmayı kabul etmiş olsalar bile sağlıklarının elvermediği işyeri hekiminin veya Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı hekiminin, bunların bulunmadığı yerlerde herhangi bir hekimin raporu ile belgelenen işçiler,
c) İş Kanununun 88 inci maddesinde öngörülen Yönetmelikte belirtilen gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler,
d) Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçiler.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz.
Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçinin Onayı
Madde 9 —Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır.''
Cevap için teşekkürler. Yani bu durumda eğer bebeğim yaşını doldurana kadar fazla çalışma yapmaz isem, şirketin benden savunma istemesi gündeme gelemez diye düşünüyorum. Çünkü müdürümden o yönde tehdit aldım. Doğru düşünüyor muyum?
Teşekkürler
Kanunda belirtilen yönetmeliği okudum fakat ısrarla mesaiye gelmemek gibi bir hakkımın olmadığı söyleniyor. Yasal olarak beni mesaiye çağırma hakları olduklarını iddia ediyorlar. Haftasonu için görüşebileceğim bir avukat bulamadım. İşyerimin herhangi bir yaptırımı olabilir mi? Cevabınıza ihtiyacım var.
Saygılar
Teşekkürler