Selamlar. Bir müşterimizle bir kurum arasında tazminat davası devam etmekte. Mahkeme de bizden aşağıdaki yazı ile bazı bilgiler istemiş. Dava konusu, bir kurum adına web sitesi açılması ve kurum başkanı hakkında haber yayınlanması sebebi ile, kurumun tazminat istemi.
-----------------------
Mahkemenin Yazısı :
Davacı, ...... ile, davalı ........ arasında mahkememizce görülmekte olan tazminat davası sebebi ile,
Davalı ......'in, internet sitesi başvurusu ile ilgili belgelerin çıkartılarak duruşmanın bırakıldığı 13/05/2010 tarihinden önce mahkememize gönderilmesi rica olunur.
------------------------
Şimdi burada verilecek cevap belli. Ancak Türkiye'de henüz web sitesi, domain, hosting vs gibi işlerin nasıl yapıldığı, ".com" ".net" uzantılı domainlerin herhangi bir evrak olmaksızın herkes tarafından alınabildiği çok fazla bilinmemekte. Bu sebeple durumu mahkemeye nasıl izah edeceğimi bir türlü bilemedim. Aşağıdaki şekilde bir yazı hazırladım ancak sizlerinde görüşünü almak istedim.
-----------------
Karşı cevabımız
Ön Bilgi: Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, “.com” “.net” “.org” gibi uzantılı domainleri (yani uzantısında “.tr” bulunmayan domainler) alabilmeniz için, herhangi bir resmi belge, dilekçe, kimlik, vergi levhası vs gibi belgeye ihtiyacınız yoktur. Bu tip domainlerin kayıt ve alım işlemleri, Yurt dışı firmaları tarafından, hiçbir koşula bağlanmadan yapılmaktadır. İsteyen herkes, domain alınabilir olduğu müddetçe, istediği domaini, istediği zaman, internet üzerinden satın alabilir. Herhangi bir domain kayıt firmasının web sitesine girip, domain kayıt başvurusu yapıp, kredi kartı ile ödeme yaptığınız an, domaini almış olursunuz.
Örneğin, “mit” ülkemizin istihbarat teşkilatı olmasına karşın, Amerika’da yaşayan biri tarafından “mit.com” domaini alınmıştır. Yani “basbakanlik.com” domaini bile alınabilir durumda ise, bu domaini isteyen herkes alabilir. Kayıt sırasında da, verdiğiniz kişisel bilgilerinizin, domaini satan firma için bir önemi olmadığından, sahte bilgiler vererek, istediğiniz isim altında domaini satın alabilirsiniz. Mahkemenizde bahse konu domaini, Türkiye’de yaşayan biri değil de, yurt dışında yaşayan bir şahıs alıp, istediği şekilde kullanabilirdi. Bu durumda, davacı tarafın karşısında, dava açmak için bir muhatap bulunmayacaktı. Ancak davacı kayıt sırasında herhangi bir sahte bilgi vermediğinden, bahse konu davaya muhatap olmuştur.
İşleyiş: Ön bilgi kısmında da bahsettiğim gibi, isteyen herkes kendisi, istediği domaini, istediği an, istediği web sitesinden satın alabilir. Ancak domain, web ve teknoloji gibi kavramlar konusunda, çok fazla bilgisi olmayan kişiler, bu işi bilen bir aracı ile yapmaktadırlar. Bahse konu durum da buna bir örnektir. Davalı ile geçmişte bir arkadaş vasıtası ile tanıştık. 28 Mart 2009 günü, kendisini ziyaret ettim. Sohbet esnasında, “............com” domainin alınabilir durumda olduğunu duyduğunu, bu domaini almak istediğini, ancak bu işlerden çok fazla anlamadığını, bu konuda ona yardımcı olup olamayacağımı sordu. Domain boşta ise, alınabileceğini, uzantısı “.com” olduğu için, herhangi bir evrak yada belgeye ihtiyacımız olmadığını, sadece bir kredi kartı ile ödemeyi yapacağımızı söyledim. Davalı da, hemen bir kredi kartı temin etti. Yukarıda belirttiğim domain satışı yapan sitelerden biri olan "..........com"’a girdik ve domaini aldık. Burada benim rolüm, kendisine sadece yardımcı olmaktır. Sonrasında, web sitesine Kurum Başkanı "...........'"le alakalı bir haber koymuş, ancak haberin asıl kaynağını da belirtmiş. Haber davalı tarafından yazılmış yada uydurulmuş değildir. O dönemde, haber neredeyse bütün haber sitelerinde vardı. Haber bir iddiadan ibaretti ve kaynak gösterilip yayınlanmıştı. Bu durumda suç teşkil edip etmediğinin takdiri, elbette Yüce Mahkemenizindir.
Sonuç: Yukarıda ayrıntılı olarak anlattığım sebepler yüzünden, domaini kayıt ettiren davalıdan herhangi bir yazılı evrak, belge, dilekçe, kimlik vs alınmamıştır. Domain alım işlemi, davalının ofisinde, davalının bilgisayarından, davalının temin ettiği bir kredi kartı ile ve davalı ile birlikte alınmıştır. Kendisi ile uzun süredir görüşmediğimizden dolayı da, güncel iletişim bilgileri elimizde mevcut değildir. Davalı ile alakalı olarak, mahkemenize verebileceğim iletişim bilgileri, domain kayıt esnasında internetten kayıt firmasına verdiği bilgileridir. Bu bilgilere http://whois.domaintools.com/ adresine girip, ilgili domaini yazarak, isteyen herkes ulaşabilir.
İletişim Bilgileri ...........
-----------------------------------
Şimdi burada kafamı karıştıran durum, sanki bizim işletme tarafından, müşteri adına alınmış gibi görünmekte. Ancak durum yardımcı olmaktan ibarettir. Mahkeme sadece iletişim bilgisi istemiş olsada, ben bu durumu da anlatmak istedim. Davalı işletmemiz müşterisi değildir. Sadece yardımcı oldum o kadar.
Önerileriniz nelerdir?
Saygılar