Yarısı kaçak olan kat irtifak tapusu
Selamlar,
Oturduğum binanın sahibi şeytana külahını ters giydirecek işlere imza atıyor.
Bir konuda mağduriyetime sizin sayenizde çözüm bulabilir ve bina sahibine bir ders verebilirsem
çok müteşekkür olacağım.
Konu kısaca;
Bina sahibi bitişik iki bina yaptırıyor.A blok 5 katlı B blok 3 katlı. A binasının B binasına bakan yüzü
4. ve 5. katları tapuda 70 mkarelik daire gösteriyor. Ardından B Blok 3 katlı değil 5 katlı yapılıyor.
V 4. ve 5. kattaki kaçak olarak B blok üzerine genişletiyor.
Biz daireyi satın alırken 100 mkare 2+1 oalrak aldık. Seneler sonra 1+1 70 mkare olduğunu öğreniyoruz.
İlk önce devleti ikinci olarak bu tipte bir satış yaparak bzileri dolandırmış oldu. Üstelik zamanında bu binaya ,
bankadan kredi bile aldım zamanında.
Konuştuğum insanlar bunu tapuya bildirmem doğrultusunda kaçak genişlemenin yıkılacağını söylüyorlar.
Halbuki görünürde A - B blok şeklinde blok yok tek bir bina var.
Bu konuda bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
İyi Çalışmalar...
Cevap: Yarısı kaçak olan kat irtifak tapusu
Sizin tapunuzda 70 m2 geçmiyor mu.Geçiyorsa 30 m2 fazla olduğunu şimdi mi farkettiniz.
Sorununuzu tapudan değil belediyeden halledeceksiniz. İnşaat projesi, mimari projesi, peyzaj projesi ile mevcut yapı ve ortak kullanım alanlarının uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Projeler ile mevcut durum farklı ise bu işin içinde belediyenin bilerek ya da bilmeyerek kusuru vardır. Ayrıca bağımsız bölümünüzün alan farkı birkaç m2 değil ki, 70 m2 ile 100 m2 arasındaki fark 30 m2 dir (yaklaşık bir salon alanı) ve önceden dikkatinizi çekmiş olmalı.
Kat irtifak tapusu hakkında bilgisi olan veya bu davalar ile uğraşmış bir Hukukçudan bilgi alabilmeyi ümit ediyorum. Desteğiniz için teşekkür ederim.
Tapumuz kat irtifakı olarak yapıldığından elimizde sadece arsa oranı var, 20/720 gibi bir ifade yazıyor orada. Bu sebep ile kredi verilebilen kat irtifakı tapularında daire metrekaresi yazmıyor. Brüt veya Net birşey yazsa bu tip bir sorun olmayacak zaten. Belediyeden bu tipte bir inşaat için nasıl izin alındığı zati aşikar.
Durum ben 5 sene önce kredi çekerken exper raporunda karşımıza çıkmadı. Dairenin satışı esnasında kredi çeken alıcının exper raporunda karşımıza çıktı. 5 sene önce tapuya gidildi dairenin tapuda bir problemi olmadığı görüldü.Satın alma yapıldı.
Bizim hatamız özellikle Belediyeye gidip tadilat projesinde dairenin ölçüsünü çıkartmamak oldu.Şimdi experler öyle yapıyor. Çünkü bu bilgi sadece oradan öğrenilebiliyor.
Benim meselem durumu belediyeden halletmek değil. (Zati mümkün görünmüyor)
Usulsüz genişletilmiş bir yapının usulüne uydurularak satışı söz konusu.
Bu tip durumlar yüzünden zati kat mülkiyetine geçiş istanbul'da mümkün görünmüyor. Bu tipte çok örnek olduğunu experden öğrendim.
Bu konuda hukuki olarak hakkımı nasıl arayabilirim?
Zamanında yapılan satıştan doğan zararın tanzimi veya iptali gibi bir dava açabilir miyim?
Ortada kuralına uygun bina yapmayan bir müteahhit ve bina sahibi var çünkü.