Bankanın fek yazısını gizlemesi
Merhabalar, siteyi çok yakından takip ediyor ve yapılan yorumlar ve örnek kararlar neticesinde çok kazanımlar edindiğimi özellikle belirtmek isterim. Bir konu varki ne yapmam gerektiğini açıkça bilemedim. yardımcı olursanız çok sevinirim.
Benim ile ltd. şti. de ortak olan şahıs, kendine ait sermaye miktarını koymak için bankadan kredi kullanıyor ve dairesini ipotek veriyor. Bu kredinin taksitlerini de ödüyor. Daha sonra ortaklıktan çıkmak istediğini söylüyor bende kabul ediyorum. Ardından onun kullandığı kredi miktarını açıklamalı olarak bankaya defaten yatırarak kapatıyor ve ipoteğin fek yazısını alıyorum. Orjinalini borçluya veriyor ve fotopisini ve dekontların 2. nüshalarını ben alıyorum ve ortaklıktan usulüne uygun ayrılıyoruz. (Bu kapanma aşaması dahil bankaya başka bir borcumuz bulunmamakta taki 4-5 ay sonra şahsi kefaletimizle küçük kredier kullanmaya başladık.)Aradan 2 yıl geçtikten sonra nakit sıkıntımız oluştu banka kredilerinde gecikmeler olmaya başladı bu yüzden banka kredisini derhal kapatmamızı istediler. Banka ipoteği nakte döndürürüz demesi üzerine bizim bu kredide ipoteğimiz yok cevabını verdik. Daha sonra öğrendik ki bu arada devir aldığımız ortak fek yazısını kaybetmiş ipoteğide çözdürmemiş. Banka fek yazısı yok diye diretti (Şube müdürü değiştiğinden, yeni gelen müdür krediyi hemen tahsil edebilmek için) bizde o tarihte fotokopiyi bulamadık. Ayrılan ortak kredileri kapatmasına karşılık protokolle birlikte 6 aylık senet aldı ve bütün ilişkilerimiz bozuldu. Borç 80.000TL iken 87.000TL lik senet verildi. Bizim suçumuzun olmadığını defalarca belirtmemize rağmen aradaki ilişkilerde çok çirkinleşti. Neyse senet vadesinde ödenemedi bir haciz işlemi yapıldı. Sonraki zaman içinde taşınmamız sırasında evrakların arasından bu fek yazısının fotokopisini bulduk. Şimdi ne tür ve kime dava açmam gerekli ve bu senetten doğan borcun iptalini istemem gerekli. Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Bankanın fek yazısını gizlemesi
Bankalar genellikle fek yazılarını noterden onaylatırlar yazıdan bir örnek noterde de olması gerekir
anladım fakat bende .........tapu sicil müdürlüğüne yazılmış ..tarih ve .. istanbul merkez sayılı ....bankaya ait ...1.dereceden ... yevmiye numaralı..... tutarındaki ipoteğin fek edilmesi hususunu bilgilerinize sunarız. servis şefi ve şube müdürü imzalı yani noter tastikli olan fotokopi yok yani.
Bankanın yazısının tarih ve numarası vardır. Bir meslektaşımız ile anlaşırsanız sorunun çözümünde katkısı olacaktır
tamam tayfun bey çok teşekkür ederim.