Akaryakıt vergileri ve ÖTV
Arkadaşlar, Şükrü Kızılot hocamızın yazılarını okuyanlarınız vardır eminim. Özellikle akaryakıt ve ÖTV ile ilgili konularda mevcut resmi çok güzel ortaya koyuyor ve bizlerin ne kadar acımasız bir dolaylı vergi yükü altında olduğumuzu referans ve bilgilerle gösteriyor.
Ben sabit ücretli bir çalışan olarak zaten bu devlete ödenmesi gereken tüm vergileri ödüyorum. %25-35 arası Gelir Vergisi, %14 SSK primi, Alışverişlerimin büyük çoğunluğunda %18 KDV, ÖTV, Özel İletişim vergisi vs.vs.
yani Kazandığım 100 TL'nin yaklaşık 60 TL si ve bazen daha fazlası vergiye gidiyor.
Arabamı evin önünden tam 4 haftadır oynatamıyorum çünkü benzin alacak param kalmadı. Depo 180-200 tl arasında doluyor...ve ben artık kaz gibi yolunmaktan bıktım. Nasıl dava açılabilirim onu oğrenmek istiyorum. Şükrü hocama sordum ama henüz bir yanıt alamadım. Bu konuda neler yapılabilir. Hakkını aramaya çalışan bir vatandaş olarak öğrenmek istiyorum. Ouşturulmayan veya oluşturulamayan adil bir vergi sistemi eksikliği yüzünden, belirli meslek grubunu veya ticari erbabı kollayan anlayışın altında vatandaş olarak ezildiğimi hissediyorum. tek istediğim daha hakkaniyetli bir vergi olması, aylığımın küçük te olsa bir kısmını biriktirebilmek, çocuğuma düzgün ve sağlıklı bir eğitim aldırmak. Verdiğim vergilerin karşılığında bunları alsam sorun olmaz ama o da yokki...
Görüş ve yardımlarınızı bekliyorum. Hiçkimsenin bu konularda adım atmaması veya atamaması beni çok üzüyor.
Saygı ve sevgilerimle,
Cevap: Akaryakıt vergileri ve ÖTV
vergi sistemimizden herkes şikayetçi. bunlarla ilgili tüketici dernekleri bazı davalar açıyor. siz dava açmakla uğraşırsanız sizin türde bir dava biraz meşakatli ve araştırma gerekiyor. bence en kolay yol aracınızı satmanız :)
Neden aracını satsın ki? Son derece haklı ama elden birşey gelmiyor. Duyarsız bir toplumuz. Akaryakıt aynı fiyata beğenmediğimiz Yunanistan'da satılsa halk galeyana gelir ortalığı altüst eder!
ABD'de benzinin litresi (galondan litreye çevrilince) 1 dolar yani yaklaşık 1,50 TL. Türkiye'de ise 3,77 TL. Üstelik adamların ortalama geliri de bizim yaklaşık 10 katımız. Yazıklar olsun!!!
Ben Turkiyede olmadigim icin orayla ilgili yorum yapamayacagim. Ama alti ay once turkmenistandaydim. Taksiye bindim. Sofor biraz sonra benzin alabilirmiyim dedi. Benzinlige girdi. Cikista para vermedin unuttun sanirim dedim. Guldu bizde gunde 21 lt benzin Turkmen vatandaslarina bedava diger ulke vatandaslari ile istisnayi asanlara dolarin 4 te biri fiyatina dedi. Kazakistanda uc ay once 1 dolar 151 Tenge iken benzinin litresi 80 tenge idi... Azerbeycan da iki ay once 1 dolar 0,80 Manat 1 lt benzin 0.20 manattir. Rusya da ise benzini gectim elektrik su telefon ve dogalgazi genelde ev sahibi oder kiracidan almaz..Evin metre karesine gore dogalgaz ucreti aliyorlar. Litvanya da ise benzin 1 dolar- 2,347 Litasti. Benzin 1,43 litas. Bu ulkelerin hic biri Turkiye den daha zengin degil... Daha gelismis degil...