Merhaba
7 aydır çalıştığım şirketten işten çıkarıldım.Herhagi bir hak talep edebilirmiyim.İşssizlik maaşı için ne yapmam gerekiyor daha önce 2-3 yıllık sigortam var.
Printable View
Merhaba
7 aydır çalıştığım şirketten işten çıkarıldım.Herhagi bir hak talep edebilirmiyim.İşssizlik maaşı için ne yapmam gerekiyor daha önce 2-3 yıllık sigortam var.
Altı ayınızı doldurduğunuz için işe iade davası açabilirsiniz. Ancak belirli süreli bir iş sözleşmeniz yoksa ve süreniz dolmamışsa.
Merhaba korkmaz bey 6 ayımı doldurdum herhangi bir sözleşme imzalamadım.Herhangi bir hakka sahip olmuş olurmuyum.Tazminat 1 yıl olması gerekiyor sanırım.
iş akdinizin feshi sebebi nedir?
İşveren kaç işçi çalıştırıyor?
SGK'ya bildiriminiz yapılmış mı?
Ücretiniz nereye yatıyordu?
İş yerinde çalışma arkadaşımla tartıştım haklı olduğum halde banada onada para cezası kesmek istediler kabul etmedim bende karışılığında iş yavaşlatmaya gideceğimi belirttim patronumda hesabını kesin dedi.İçinden para cezasını düştü işime son verdi.Şirkette yaklaşık 15 kişi çalışıyor.Sigortam da 20 gün geç yatmış ayrıca 1200 tl maaş alıyorum.Bankaya asgari ücret gibi 2 kere yatırıyorlardı.Devlete asgari ücret alıyormuş gibi gösteriyorlardı.Bazende elden alıyordum.
-İşe iade davası açamazsınız.
-Ücret kesme cezası uygulanabilmesi için sözleşmenizde yahut TİS'nde böyle bir hüküm olması lazım. Ki anladığım kadarıyla yok. O halde işverenin böyle bir ceza kesme yetkisi yok.
-işi yavaşlatacağınızı bildirmişsiniz. Tepkisel bir davranış gibi görünüyor. Yargıtay burada işçi lehine yorum yapabilir (de yapmayabilir de, artık kestiremiyorum kararlarını)
-işveren, iş akdini haklı nedenle feshettiği iddiasındadır büyük bir ihtimalle, İş K. m.25/II'yi gözden geçirmenizde fayda var. Haklılığınızı ispatlayabilirseniz ihbar tazminatı alabilirsiniz. Kıdem tazminatına hak kazanmıyorsunuz.
-işe giriş tarihinizin SGK'ya bildirilenden 20 gün öncesi olduğunu ispatlayabilecek durumdaysanız tespit davası açabilirsiniz, Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayet de edin bu arada.
-ücretlerinizin düşük gösterilmesini de ispatlayabilecek durumdaysanız Bölge çalışma Müdürlüğüne şikayet edebilir, açacağınız davada bunu da ileri sürebilirsiniz. İhbar tazminatınızın miktarını doğrudan etkileyecektir.
Evet ücretimin fazla olduğunu kanıtlayabilirim.Sigorta için ise işe girer girmez eğitime gittim o şekilde de kanıtlayabilirim.Çok teşekkürler...İyi çalışmalar.