Gitti gidiyor adlı sitedeki satış işlemlerinin vergi mevzuatındaki durumu!!!!
Merhaba
Ben bu suali bir arkadaşımın eşinin şu an itibari ile uğraştığı bir meseleyi nasıl halledebileceği istikametindeki cevaplara ihtiyacı olduğu için soruyorum.
Bahsettiğim hanımefendi 2008 yılında sadece alım için malum siteye üye olmuş akabinde ise evinde bulunan 2. el eşyaları satmaya başlamış. Bu arada mali durumlarının feci anlamda kötü olması sebebiyle de alıcı ile satıcı arasında bağlantı kurarak alım-satım işlemlerinde bir nevi komisyoncu olarak çalışmaya başlamış. (mesela alıcı bir ürün talep ettiğinde bu malı yurtiçi veya yurtdışında bularak alıcısına belli bir fark karşılığında pazarlamak gibi)
Kendisi ev hanımı ve vergi mükellefi değil...
Geçen gün sanırım işlem ve kargolama sayısının yüksek olmasından ötürü maliyeden telefonla aranarak görüşmeye çağrılmış. Bu görüşmede neler konuşulabileceği ve bu konuşmaların sonucunda cezai müeyyide anlamında neler olabileceği hususunda tarafımı aydınlatabilirseniz üç kuruş ekmek parası için didinen ve dilenmemek çalıp çırpmamak için bu yola başvuran bir insan için makbul bir iyilik yapmış olursunuz... (çünkü kendisinin aldığı duyumlar; vergi usülsüzlüğü/kaçakçılığı gib icezalarla muhatap olabileceği ve bunun da kazandığının kat be kat fazlasına tekabül edebileceği istikametinde ve haliyle müthiş bi anik içinde...)
Cevaplarınızı ivedi olarak bekliyor ve ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum...
saygılarımla
Cevap: Gitti gidiyor adlı sitedeki satış işlemlerinin vergi mevzuatındaki durumu!!!!
Arizi olan islemler dolayisiyla vergi mukellefi olunmasi gerekmez. Ancak isin sureklilik arz etmesi ve ticaret hacminin buyumesi gelir vergisi mukellefiyetini getirir. Gorusmeye gidip durumunuzu anlatin.. Sureklilik arz etmedigini zor durumda oldugunuz icin esyalarinizi sattiginizi soylediginizde maliyeci arkadaslarin yardimci olacagina eminim.