Toplam 1 dosya bulunuyor
Bisiklete motor kiti eklenerek kullanılması ehliyet gerektirir mi?
İyi akşamlar.
Ben 1994 doğumlu bir lise 2 öğrenciyim.Fakat yaşadığım ilin yokuşlu yollara sahip olması ve okulum ile evim arası uzak bir mesafede olması beni bisiklete yöneltmişti fakat bazı yollar öylesine rampa ki bisiklet ile çıkılabilinecek gibi değil bende geçen gün internette gördüğüm "Bisiklete 49 cc ek motor kiti" ile ilgilenmeye başladım fakat bunun için herhangi bir ehliyet alımı gerektiğinden haberdar değilim.Bu ulaşım aracını sadece okula gidip gelirken kullanacağım.(Herhangi bir şehirdışı veya otobana çıkmayacağım zaten motor hacmi bunları kaldırabilecek kapasitede değil:) )
Bu ulaşım araçları hakkındaki hukuksal kanunlar hakkında (Ehliyet gereksinimi veya gerekmeyişi) gibi durumları bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Saygılar...
NOT:Bahsettiğim aracın anlaşılabilinmesi için temsili resminide koydum.Herhangi bir moped halk dili ile "mobylette" değildir.Sadece bisiklete motor kiti eklenmiş versiyonudur.
Cevap: Bisiklete motor kiti eklenerek kullanılması ehliyet gerektirirmi
Trafik kanunda Motorlu Bisiklet
Motorlu bisiklet : Silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen, içten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50 Km'den az olan bisiklettir.
Olarak tanımlanmıştır. Söylediğiniz kit ile bisikletiniz bu tanıma girmektedir.
Ayrıca yine aynı kanunda
Madde 38 - Sürücü belgeleri, kullanılacak araçların cinslerine ve gruplarına göre aşağıdaki sınıflara ayrılmıştır.
"A1" Sınıfı Sürücü Belgesi, Motorlu bisiklet kullanacaklara,
Denilmektedir yani A1 sınıfı sürücü belgesi almanız gerekmektedir.
Ayrıca yine aynı kanunda bu araçların tescil ve muayene zorunluluklarından da bahseder. Bu şekilde Kit eklediğinizde tescil ve muayene'sini nasıl yaptırcağınız konusunda bir fikrim yok.
Yasayı okumak isterseniz
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/644.html
Yurt dışında ehliyet gerektirmediğini okumuştum.Kötü oldu bu.
Aslında biraz garipsedim bu durumu.Elektrikli bisikletlerde voltajı arttıkça hızıda artıyor fakat elektrikli bisiklet gibi aynı konumdaki ulaşım aracına ehliyet gerekiyor.:alala
Kanun koyucu bir gün gelecek Elektirikli Motosiklet yapılacak diye öngörmemiş sanırım. Tanımda içten yanmalı, 50 cc'den küçük diye tanımlayınca ondan daha güçlü olabilecek elektirikli motosikletler/bisikletler tanım dışı kalmış. Bana sorarsanız şu an piyasada satılan elektirikli motosikletler çok tehlikeli ve denetimsizdir.
Tehlikeli çünkü çok sessizler. Motosiklet sürücüsü için farkedilebilirlik oldukça önemli bir kıstastır. Motosiklet kazalarından sonra karşı tarafın en fazla söylediği neden "Görmedim" gerekçesidir.
Tehlikeli çünkü görüyorum 12-13 yaşındaki çocuklar kullanıyor.
Kısacası bence şu an bu konuda bir açık var. Hükümet yakında bu konuda bir düzenleme yapar.