Apartmanda mutfak bacasını iptal edenler var
Merhaba.
Ben 7 kat ve 14 daireden oluşan bir apartmanda yöneticiyim. Apartmanın her iki tarafında da mutfak bacasını iptal etmiş/yıkmış olan en az birer daire olduğunu tahmin ediyoruz, çünkü alt katlardaki dairelerin mutfak bacaları çekmiyor. Dairelerin büyük çoğunluğu balkonlarını kapatarak mutfaklarını genişletmiş durumdalar. Bu tadilatlar sırasında, eskiden balkondan geçen bacaları alan kazanmak için yıktırmış olabileceklerini düşünüyorum. Apartman yönetimi toplantısında bu konunun çözüme kavuşturulması kararı alındı. Fakat hiç bir daire maliki bacasını iptal ettiğini veya yıktırdığını itiraf etmiyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda aşağıdaki ifadeyi gördüm:
"II - Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:
Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça,anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur."
Buna göre bacalarını iptal edenlerin bunu düzeltmesi gerekiyor. Bu durumda yapılması gereken iki şey var.
1. Hangi dairelerin bacalarını iptal ettiklerinin tespit edilmesi
2. İptal edenlerin bacalarının eski hallerine getirilmesi
Tespiti belki yapabilirim ama bir başkasının dairesine girip de tamirat/tadilat yapamam. Peki ben yönetici olarak bu konuyu nasıl halledebilirim, nasıl bir yol izlemem gerekir?
Cevap: Apartmanda mutfak bacasını iptal edenler var
Tesbiti yapmak teknik bir konu.dairelere girmeye gerek yok.izin verirlerse girersiniz tesbit için.
Ondan sonrası mahkeme yolu gibi gözüküyor.
Baca konusu önemli,bu durumun sonuçlarının çok ağır olabileceğini hatırlatın.
Bacalar iptal edildi ise hiç çalışmaması lazım ,ben pek anlayamadım doğrusu.Ne bacası bunlar?