Merhaba sayın üyeler,
Bir eğitim kurumunda - dersanede - rehber öğretmen olarak görev yapıyorum. Bu dersane resmi tatil olan 1 Mayıs 2010 Cumartesi günü tatil uygulaması yapmamakta. Bu yönde ne gibi bir işlem yapılabilir. Bilgilerinizi bekliyorum
Printable View
Merhaba sayın üyeler,
Bir eğitim kurumunda - dersanede - rehber öğretmen olarak görev yapıyorum. Bu dersane resmi tatil olan 1 Mayıs 2010 Cumartesi günü tatil uygulaması yapmamakta. Bu yönde ne gibi bir işlem yapılabilir. Bilgilerinizi bekliyorum
Resmi tatillerde çalışma yapılması halinde normal günde verilen saat ücretinin İş kanuna göre iki katı tutarında ücret ödenir.
Örneğin; 750.-TL brüt ücret ise
saat ücreti 750/225 = 3.33.-TL
resmi tatillerde 3.33*2=6.66.-TL
çalışılan saatle 6.66 'yı çarpınca o günlük brüt ücret bulunur.
Arkadaşımız resmi tatil uygulamasının uygulanmadığını ve sanırım bu konuda nasıl hukuki bir önlem alınabileceğini soruyor; uygulansaydı nasıl ücretlendirileceğini değil. Birçok kişi bu durumdan muzdarip ve bizleri aydınlatırsanız şahsen ben de memnun olacağım.
Sayın Gubaz, işyerinde işleyen bir yapı varsa ve resmi tatilde çalışma mecburiyeti doğuyorsa işveren bu zamlı ücrete katlanır ve çalışma gerçekleşir. Ancak tabi ki bu işçinin onayına bağlıdır. İşçi bu konuda çalışma yapmak istemezse zorlayarak çalışma yaptıramazsınız. Bu durum işyerinde gerginliğe neden olur. Çoğu işyerinde işe girişte sözleşmelerle veya fazla çalışma yapılacağının peşinen kabul edileceğine dair kağıt imzalatılır. Ancak resmi tatilde çalışma için bir madde hiçbir zaman yer almaz. Özel sektörde resmi tatil olup da mutlaka çalışılmaksızın tatil edilmesi gerekli tarih 29 Ekim 'dir. Bu durumda işçinin çalışmaya onayı yoksa ve çalışmaya zorlanılıyorsa iş akti çalışan tarafından tek taraflı olarak haklı nedene dayalı olarak feshedilebilir.