Kiracının habersiz evi terketmesi hakkında
Merhaba, Kiracım 3,5 yıldır oturdugu evimden evi bana teslim etmeden ve kirayı ödemeden çıktı.
Sorum; Kontratta yazan isim evi kullanan kişi değilmiş, kişinin muhtarda kaydı bile yokmuş, kirayı hesabıma yatıran kişi muhtarda kayıtlıymış, kendisini aradığımda evde tek ben oturmuyordum, kontratıda ben yapmadım birşey ödemem diyor. Bana kirayı ödeyen kişi sözleşmede kefil gözüküyor, bu kişiyi icraya versem hakkımı alabilirmiyim? evde diğer oturanlara ulaşamıyorum. tek kişiye dava açsam kazanma şansım varmıdır?
Cevap: kiracının habersiz evi terketmesi hk.
Sözleşmeden (kira kontratı) doğan alacaklarınız için borçluya,kefile ayrı,ayrı veya her ikisine birden veya sadece birine yönelik icra takibi başlatabilirsiniz. Alacak davası açmayın,icra takibine geçin. İtiraz halinde itirazın kaldırılması veya itirazın iptali davası açabilirsiniz. Bir avukattan destek almanız sağlıklı sonuç almanız açısından lehinize olacaktır.
İsmail Bey, bir avukatla konuştum, kendisi avukatlık ücreti ve masrafların alacağımı ancak karşılayacağını söyledi, bu sebeple avukat tutmayı düşünmüyorum, itirazın kaldırılması veya iptali davası hakkında biraz daha detay verebilirmisiniz?
Teşekkürler..
Her iki dava türüde icra ödeme emrine borçlu tarafından yapılan itirazlar çerçevesinde açılan davalardır. İtirazın vukuu durumunda alacaklı İcra Mahkemesinde İtirazın Kaldırılması veya genel mahkemede (alacağın miktarına göre sulh hukuk veya asliye hukuk) İtirazın Kaldırılması davası açabilir. Sonuca çabuk gitme açısından İcra mahkemesi seçeneği genelde tercih edilir.
sizce avukatsız bu işlem yürütülebilir mi?
Avukat mutlak bir zorunluluk değildir. İşlemleri sizde başlatabilir,takip edebilirsiniz. Fakat sonuca çabuk ve hatasız ulaşma açısından avukat desteği hayati öneme haizdir.
icra hukukunu okuyorum , itirazın kaldırılması için İİK md. 68 belgesi olmalı davaya gerek yok diyor diye anlam çıkarıyorum, doğrumu anlamışım, İİK mb.68 belgesi kira kontratımıdır?
Evet yazılı kira sözleşmesi de bir alacağın ispat (senet) belgesidir.
Bu kişi Nisan ayının 11 inde evi boşaltmış, bana resmi bildirimde bulunmadı mail yoluyla haber verdi. Sizce İcraya başvurumda sadece nisan ayı kirasınımı istemem gerekir yoksa sözleşme sonuna kadar tüm kiraları isteyebilirmiyim?
daha doğrusu yasal olarak ne isteme hakkım var?