-
Boşanma
Ben TC vatandaşıyım.2004 yılındı Kıbrıs'ta Kıbrıs vatandaşı olan eşim ile evlendim ve KKTC vatandaşı oldum.Daha sonra eşimle birlikte Avusturalya'ya giderek yerleştik.Fakat geçen süre içerisinde aramızda problemler oluşmaya başladı ve boşanmaya karar verdik.Burada boşanma davası açmamız durumda bu boşanma KKTC de de geçerli olur mu? Ya da ben KKTC'ye veya Türkiye'ye giderek gelerek tek başıma (eşimin şu an için Avusturalya'dan ayrılması mümkün değil çünkü) boşanma davası açabilirmiyim? Eğer açabilmem mümkün ise ne gibi işlemler yapmam gerekir, bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
-
Cevap: Boşanma
Yerleşik olduğunuz her Dünya ülkesinde boşanma davası açabilirsiniz.Kamu düzenine aykırı olmadığı boşanma kararları geçerlidir.Sonrasında bu kararı nufusuna kayıtlı olduğunuz memleketinizde tanıma ve tenfiz davası ile işleteceksiniz.
-
Vakit ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim.Bir soru daha sorabilirmiyim.Eşim yanımda olmadığı takdirde (o Avusturalya'da kaldığında) Kuzey Kıbrıs'ta veya Türkiye'de bu davayı açıp boşanabilirmiyim.
-
Evet ancak bunun için eşinizin kendini bir avukatla temsil ettirmesi gerekir.
Aksi halde tebligat yapılması sorunu nedeniyle davanın uzaması söz konusudur.
En iyi çözüm eşinizin bir avukata vekalet vererek, davayı bulunduğunuz yerde açtırması
ve sizin de bu davaya katılarak kabul etmeniz olacaktır.
-
Türkiye'de boşanma davası açacak olursanız, Türk Medeni kanununa göre anlaşmalı boşanma için taraflardan birisinin davayı açıp diğerinin kabul etmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma için her ikinizinde hakim önünde olmanız gerekiyor.
KKTC'deki yasaları bilemiyorum.
-
Hepinize vakit ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum.
-
merhaba ben de belçıkada evlendım dogumdan sonra esım değişiklik olur hem aılenı gormek ıyı gelır dıye benı tr ye yolladı uc aylık oturumum vardı sure dolmadan gelırsen vıze sorun olmaz demıstı buraya geldıgımde boşanmak ıstedıgını soyledı ustelık avukatla gorusmus bır yıl ıcınde otomatıkman bosanırmısız
ben de gerı donus vızesı ıcın basvuru yaptım ama polıs tutanagı ıstendı esım çıkışta polıslere bır daha gelmeyecek dedıgı ıcın oturum kartımı almıslar gerı donemıyorum da
muhtemelen evı terk ettıgımı de soyleyecektır bosanma onun ıstegı uzerıne ıstedıgı gıbı olacak gıbı gorunuyor bu durumda ben ne yapabılırım?
-
Bir daha gelmeyecek şeklindeki beyanını yazılı olarak vermişse bunu ilgili belçika idaresinden veya buradaki büyük elçi veya konsolosluğundan alabilirseniz.Yada geri dönememinizin sebebi olarak belgelerseniz.Boşanma davası açabilirsiniz.Tedbir nafakası da isteyebilirsiniz.
Karşı tarafta dava açsa sizin eşit veya daha fazla kusurlu olduğunuzu ispatlamak zorundadır.
-
oncelıkle ılgınıze çok tesekkur ederım . bır daha gelmeyecek dıye havaalanından cıkışta polıslere soylemıs onun uzerıne kartımı almıslar normalde bır tutanak vermelerı gerekıyormus esım ne de olsa gelmeyeceksın ne ısıne yarar dedı elçılık vıze ıcın o tutanagı ıstıyor ıkı aydır evraklarım beklıyor boşanma gıyabımda gerceklesırse ardından bu evraklarla ıtıraz hakkım olur mu ? bır de ailem çocuk oldugu ıcın hala umutlu benım dava acmamı ıstemıyorlar mahkeme onceden bana teblıg edılır mı ?