-
Doğum Ödeneği
Eşim şu anda problem yaşadığımız konuyla ilgili iş yerinde 10 Mart 2009'da sigortalı olarak çalışmaya başladı. Esasında iki üç ay önce başlamasına rağmen sigortasını 10 Mart 2009'da yaptılar.
Ağustos 2009'da eşimin hamile olduğunu öğrenen işveren HA, eşimi hamileyken tazminatsız olarak işten çıkarmak istedi. İşverenle görüşüp, en azından eşimin iki ay daha sigorta primini ödemesini ve iki ay sonra da yasal doğum öncesi 8 haftalık yasal iznine çıkarmasını güç bela kabul ettirdim. İşveren doğum izni sırasında prim ödemekten çekiniyordu, böyle bir ödemeyi kendisinin yapmayacağını öğrenince bunu kabul etti(!). Doğum sonrası iznini kullandıktan sonra tazminaıtımızı verir ve eşimi işten çıkarırsın dedim. Bununla ilgili kendisiniden imzalı kağıt aldım.
Eşim 24/10/2009 tarihinde doğum öncesi iznine ayrıldı, 18/12/2009'da doğum yaptı. Her iki olayın raporlarını işyeri muhasebesine teslim ettim. İşbaşı kağıdı almak için şubat 2010'da yaptığım vizite kağıdı talebini (eşim yeni sağlık raporu alamasın diye) işveren görmezden geldi ve 1/3/2010 tarihli vizite kağıdı verdiler. Bu kağıdı, alarak 15/3/2010 tarihinde eşimin doğum yaptığı hastaneden 15/2/2010 tarihinde çalışır şeklinde işbaşı kağıdını aldım. (28/3/2010 - 13/3/2010 arası yurtdışında olduğum için ilgili evrakı ancak 15/3/2010'da alabildim. bu tarihler arasında yurtdışında olacağımı bildirdiğimden işveren ben yurtdışındayken kasıtlı olarak verdi vizite kağıdını).
15/2/2010'da işine dönmesi gerektiğini belirten kağıdı alır almaz, doğum sonrası 6 ay ücretsiz izin talebini içeren dilekçeyle birlikte işyerine ilettim. İşveren bunları hiç işleme koymadan, 17 mart 2010 tarihli fesih bildirisini noter aracılığıyla tarafımıza gönderdi. Bu fesihte eşimin iki gün üstüste işe gelmediği bu nedenle 02/03/2010 itibariyle iş akdinin feshedildiği yazıyordu.
10/3/2010'da işe başlayan eşimi sigorta sicil kaydına göre 9/3/2010'da işten çıkarttılar.
Eşim hiçbir tazminat almadı işyerinden. Ayrıca yasal doğum sonrası iznindeyken eşimi çalışır gösterip prim ödemişler SGKya, bu nedenle doğum ödeneğini de 40-45 gün kadar eksik aldık. Eşim herhangi bir süt parası alamadı. Muhtemel işsizlik ödeneğine de noterle fesih olduğu için hak kazanamayacak.
Not: Eşim doğum izindeyken işyeri farklı bir yere taşındı (ikametgahımızdan eski yerine göre 35 km kadar ileri)
Çok mağdur durumdayız. Bu konuda lütfen bir yol gösterin.
Teşekkürler.
-
Cevap: Doğum Ödeneği
Yardımcı olabilecek kimse yok mu?
-
Cevap: Doğum Ödeneği
iş mahkemesine işverene aleyhine dava açmanız gerekecektir. Her ne kadarİş kanununda 2 gün üst üste işe gelmeyen işçinin önelsiz şekilde çıkartılacağı yazsada sizin olayınızda eşinizin durumu yani raporlu oluşu bu maddeyei bertaraf edecektir böyle olmasa bile, yargıtay kararlarında yurtdışında olmanız ve bebeğe bakacak kimsenin olmaması gibi nedenler bile işe davam etmemesine haklı bir neden oluşturacağı için işveren yine iş kanunu 25.maddeye dayanamaz bir avukat tutun ve işveren aleyhine dava açın.
eksik aldığınız doğum ödeneği için de dava açabilirsiniz.