Yeni medeni yasada evlilik dışı doğan çocuğun soyadı hakkında
Yeni duzenlemeye gore evlilik disi dunyaya gelen cocuklar baba soyadini babasi kabul etse bile alamiyorlarmis.
Ben yabanci bir erkekle birlikte yasiyorum(Italyada)3 senedir birlikteyiz ve 2 yasinda kizim var.Buradaki burokrasinin yavas olmasi nedeniyle evliligimiz 2004 ekimine kadar sarkti. Cocugum tabii ki italyan pasaportuna ve kimligine sahip. Soyadi da babasinin soyadi. Evlilik zamanina kadar Turk pasaport ve kimligini cikarmak istemedik. Nedeni de evlendigimizde tekrar bu kimliklerin kayit icin degismesi gerektigi idi. Bunu bana direk Turk konsoloslugu tavsiye etti.
Ancak son zamanda medeni yasaya gore baba soyadi alamiyor.
Eger herhangibir nedenle evlilik kararindan vazgecersem, cocugum Italyan kimliginde baba soyadina sahip olmasina ragmen Turkiye'de bu degisecek mi?
Re: Yeni medeni yasada evlilik dışı doğan çocuğun soyadı hakkinda
Evlilik Disi Doğmuş Ve Babanin Kütüğüne Kayitli Bir çocuk Sonradan Acilacak Herhangi Bir Dava Ile Babanin Soy Kütüğünden Silinebilirmi.çocuk 13 Yaşinda Ve Babasini Hiç Görmemiş Yani Doğdugundan Beri Annede Bunun Hukuki Bir Yolu Varmidir Bilen Varsa Cevap Bekliyorum Cevaplariniz Için şimdiden Teşekkür Ederim
Re: Yeni medeni yasada evlilik dışı doğan çocuğun soyadı hakkinda
M.K. 321'e göre çocuk her ne kadar annenin soyadını alır gibi görünse de, Nüfus Kanunuyla ve bu kanuna eklenen geçici bir maddeyle babanın soyadını da alabilmesi sağlandı.
MK.'daki bu maddeyi değiştirmeleri diğer pekçok maddeyi etkileyeceğinden çocuğun mağduriyeti Nüfus kanununu değiştirmek ve eklemekle giderilmeye çalışıldı .