Taşınmaz üzerindeki haczin kaldırılmasına yönelik kesilen harç miktarı
Herkese merhaba.1998 yıından ipotek konmuş bir taşınmazımıza ait ipotek bedelini yatırıp haczi kaldırtmak için bir müşteri bulduk, kısmetse evi satacağız, fakat satmadan önce icra dairesinden haczi kaldırmamız gerekiyor, bi yakınımızdan öğrendiğimize göre haczi kaldırırken %3,96 oranında harç uygulanacakmış ve bu borçlu tarafından ödenecekmiş, öğrenmek istediğim şu; bizim dosya bedelinden doğan borç miktarı 200.000 TL civarı, ipotek bedeli ise 90.000 TL. Dosya bedeli üzerinden harç hesaplanırken 8000 TL küsür harç tutuyo, fakat ipotek bedeli harcı 1000TL civarı. Acaba haczi kaldırırken dosya bedeli üzerinden mi harç kesilir yoksa ipotek bedeli üzerinden mi? Çünkü mantıken yatırılan miktar üzerinden harç kesilir diye düşünüyorum çünkü sadece ipotek bedelini yatırıp haczi kaldırıyorum ve evimi satıyorum. Birde, bu harç bedelinin bazı icra daireleri tarafından alınmadığını yada gözardı edildiğini duydum, bunun gerçeklik payı varmıdır, teşekkürler
Cevap: Taşınmaz üzerindeki haczin kaldırılmasına yönelik kesilen harç miktarı
Tahsilat tutarı üzerinden
b)Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan (Yüzde 7,92) Bakanlar Kurulu yetkisi kullanıldı ve harç oranlarındaki artış yüzde 10 olarak belirlendi. 7,92 + %10 = 8,712
Cevap: Taşınmaz üzerindeki haczin kaldırılmasına yönelik kesilen harç miktarı
Sayın Eyilik, tahsilat tutarı derken tahsil edilecek para üzerinden mi demek istediniz, yani ben 90.000TL lik ipotek bedelini yatırıp ipoteği kaldıracağım, o zaman 90.000TL nin %8,712 si mi harç olarak yatırılacak, doğru mu anlamışım?
Sadece haciz kaldırmaktan ötürü tahsil harcı alınır mı?
Herkese merhaba. Sorum kısaca şöyle: senetli borcum olan bir şahıs senedi uzun zaman önce icraya koydu, icra dairesine emekli maaşımı taahhüt ettim icra daireside maaşıma haciz koydu, şu anda üç ayda bir alacaklı maaşımdan bir miktar alıyor. Alacaklı aynı şekilde yazlık evime de 40.000TL lik bir haciz koydu. Evimi satmaya karar verdim, satmak için alacaklının ev üzerindeki haczi kaldırması gerekiyor fakat maaş üzerindeki takibatı aynen devam edecek yani takipten vazgeçme olayı yok sadece koymuş olduğu iki hacizden birini kaldıracak. Aldığım bir duyuma göre sadece haciz kalkacaksa fakat takipten vazgeçilmeyecekse haczin fekki için tahsil harcı alınmaması gerekiyormuş, bugün ilgili icra dairesine gittim bana haczin kalkması için 1300 TL harç yatırmam gerektiğini söyledi. Sizce aldığım duyum konusunda haklımyım, eğer haklıysam aldığım duyum benim yaşadığım olayla birebir bağlantılımıdır? Harç ödemeden haczin fekkini kabul ettirme şansım varmıdır? Teşekkürler