İdare adi posta ile bir bildirim yapmışsa tebligat tarihi belli olmuyor. Bu durumda dava açma süresi ne zaman başlar?
Printable View
İdare adi posta ile bir bildirim yapmışsa tebligat tarihi belli olmuyor. Bu durumda dava açma süresi ne zaman başlar?
Adi posta ile tebligat olmaz. Ancak iadeli taahhütlü mektupla yani PTT memurunun tebligat ilmuhaberesi düzenlemesi ve imzalaması ile olur. Bu tebligat önemliyse, bildirimi kurumdan elden tebligatla almanızı öneririm.
Sayın Çobanoğlu,
Vatandaşlarca idareye verilen dilekçelere karşı idarenin cevabı çoğu kez adi posta ile olmaktadır. Bu durumda tebliğin yapıldığı tarih vatandaşın evrakı aldığını beyan ettiği gün olarak kabul edilmektedir.
Dava açlıdıktan sonraki tebligatları kasdetmiyorum, yanlış anlaşılmasın.
Dava konusu idari işlemi gösteren resmi evrak, posta kutuma bırakılmış. Yani iadeli taahhütlü değil. Ben de bu işlemi dava edeceğim ancak tebligat tarihi belli değil. Evrakın çıkış tarihi mi esas alınmalı?
Dava açıldıktan sonra davalı idarenin savunma layihaları size mahkeme kanalıyla taahütlü olarak gönderilir.
İdare size herhangi bir şekilde doğrudan bir yazı yazmış ve bunu da adi postaya vermişse bunu almadığınızı dahi iddia edebileceğiniz gibi istediğiniz tarihde de almış gibi yargıya başvurabilirsiniz.
Teşekkürler...
Sayın Hakkarili Arzuhalci,
Doğrudur vatandaşların idareye verdiği dilekçeler çoğu kez adi posta ile cevaplanır ve bu durumda bir idari dava açma söz konusu olursa evet vatandaş evrağı aldığı tarihi kendisi beyan edebilir hatta hiç almamış gibi de davranabilir. Ancak burada söz konusu olan böyle bir idari işlem değil anladığım kadarıyla. Yani bir memurla kurumu arasında önemli bir idari işlem olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bazı idari işlemlerin tebligat zorunluluğu vardır. Bu nedenle eğer dava açılacaksa en iyisi kurumdan tebliğ-tebellüğ belgesi düzenleyerek ile evrakı elden almaktır diye düşünüyorum. Bu şekilde mahkemede sıkıntı ile de karşılaşılmaz. Yok tebligatı zorunlu idari bir işlem değilse o takdirde de imkan varsa evrak tarihinin dava için dikkate alınması daha sağlıklı olacaktır diyorum.
Sayın Çobanoğlu,
Burada söz konusu idari işlem açıktan atanma talebinin reddedilmesiyle ilgili. Sizce tebligat zorunluluğu var mıdır?
Bu arada evrak tarihi esas alınsa bile süre aşımı yönünden bir sıkıntım yok.