Kredi Kartı kefilliğinde kefilin sorumluluğu nedir?
Sayın yetkili; daha önce kredi kartı olan ve limiti 1.000 Tl olan birisine kefil oldum. ve benim kefaletimden sonra limiti 5.000TL'ye çıkarmışlar. daha sonra limiti 10.000 TL yapmışlar.Ancak benim imzaladığım sözleşmede kredi kartı limiti ile ilgili bir rakam yazılı değildi. ikinci kez limit arttırımında imzamda yok bilgimde yok. Ancak benim aynı bankadan kullandığım kredide benim kefilim olan kişinin boş imzalı sözleşmesi var.
kefil olduğum kişi borcunu ödememiş bu arada bana borçluya ve bana ödeme emri gönderildi? borçlu borca itiraz etmiş ben yopun olduğumdan dolayı itiraz etmedim. Daha sonra kredi kartları ile ilgili çıkan afla birlikte kefil olduğum kişiyi bankaya götürerek o borcunu yeniden yapılandırttım ama yeniden yapılandırmada benim imzam yok.
Borçludan borcunun rakamından fazla haciz yapılmış buna rağmen benim banka hesabına bloke konuldu buda yetmezmiş gibi benim işyerimde de borç rakamının üzerinde haciz işlemi yapıldı.
1-Benim bu borçtan dolayı sorumlu olduğum rakam nedir? kefil olduğumda yükseltilen rakammı yoksa borcun tamamımı?
2-Asıl borçluya haciz yapılmış olmasına rağmen benim içinde ikinci kez haciz yapılması yasalmıdır?
3-Kefaletim dolayısıyla oluşan borcumdan dolayı Banka hesabına haciz konulmasının süresi varmıdır? Varsa banka kaç gün sonra bu hacizi kaldırmak zorundadır?
4-Bankaya gelecek tarihlerde yatacak olan paralar haciz edilebilir mi?
5-Bu haciz bloke işlemi dolayısıyla KHM hesabı ve Kredi kartı banka tarafından kullanıma geçici olarak kapatılabililir mi? bu geçici kapatmanın süresi nedir?bu işlem yasalmıdır?
6-Ben bu borçla ilgili taksitlendirme isteyip bunu kaç takside kadar yaptırabilirim?
ilginiz için şimdiden teşekkürler
Cevap: Kredi Kartı kefilliğinde kefilin sorumluluğu nedir?
5464 sayılı yasanın 24 maddesinin 5. fıkrası
Kart hamilinin borcu kefile bildirilmedikçe, kefil için temerrüt durumunun oluşmayacağı sözleşmede gösterilir. Sözleşme hükümlerinde kefilin sorumluluğunu artırıcı nitelikteki değişikliklere ve kartın kullanım limitinin yükseltilmesine ilişkin olarak kefilin ilave şartlara dair sorumluluğunun başlaması için kefilin yazılı onayının alınması şarttır. Kredi kartı kullanımlarındaki kefalet, Borçlar Kanununda belirtilen adi kefalet hükümlerine tâbidir. Asıl borçluya başvurulup borcun tahsili için tüm yollar denenmeden kefilden borcun ifası istenemez.
Kefilin ilave şartlara dair sorumluluğunun başlaması için kefilin yazılı onayının alınması şarttır. Kredi kartı kullanımlarındaki kefalet, Adi kefalet olup asıl borçluya başvurulup borcun tahsili için tüm yollar denenmeden kefilden borcun ifası istenemez