Cevap: Tazminat Davası Hk.
annenizin bedensel zarar görmesinden ötürü borçlar kanunu m/46 ya göre tedavi giderleri,varsa kazanç kaybı,anneniz çalışıyorsa çalışma gücünü azaltıcak bedensel bir zarar varsa bunlardan kaynaklanan kayıplar.. dan dolayı zarara neden olan kişiden vermiş olduğu zararın tazmini isteyebilrsiniz. araç işetenin sorumluğu teklike sorumluluğudur.KTK. m. 85/1 uyarınca bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, işleten sayılan kişi (veya kişiler) bu zarardan sorumlu olacaktır. borçlar kanunu genel bir kanun olduğundan çözüm esnasında bk daha çok esas alınır. siz bulunduğunuz durumda maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilrsiz.(özellikle tedavi masraflarının giderilmesi kousunda)
((5271 s.k. md. 67/4) Bilirkişi incelemesi tamamlandığında, yeni bilirkişi incelemesi yapılması veya itirazların bildirilmesi için istemde bulunabilmelerini sağlamak üzere Cumhuriyet savcısına, katılana, vekiline, şüpheliye veya sanığa, müdafiine veya kanunî temsilciye süre verilir. Bu maddede belirtilen taraflar, dayandıkları gerekçeleri de göstermek şartıyla verilen süre içinde bilirkişi raporuna itiraz edebilirler. Süresi içinde itiraz edilmeyen bilirkişi raporu kabul edilmiş sayılır. )şoföre de firmayada dava açabilrsiniz.
15 gün önce kaza olupta trafik ekipleri kusur dağılımı yapmış anlatımınıza göre,böyle bir kusur dağılımı yapılamaz.Tutanakta sadece yaya ve sürücü kusurlarını işaretlemekle görevli trafik görevlisi.Süreç ilk mahkemede bilirkişiye gidecek tutanaklar,bilirkişi rapor hazırlayacak.Rapora siz veya karşı tarafın itiraz hakkı var.Yani tutanak veya rapor gerçeği yansıtmıyarsa 2 tarafta itiraz edebilir.Bilirkişi raporu aynı gelirse herhalde daha değişmez.Ceza davası bittikten sonra tazminat davası sonuçlanmış suç oranına göre değişir.Tazminat davasında en önemli faktörler suç oranı,yaş,iş,evlilik ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler en önemli etkendir.Değerli hukukçular daha detaylı bilgi verebilir veya bizzat avukatla görüşürsünüz.Bende kaza yaptım yaya 103 gün yatıp vefat etti.Bendeki tutanakta kusur oranı yazmıyor.Araştırmalarımda kaza yerine gelen görevli ekip trafik cezası dahi yazamıyor.Mahkemeye etki etmesin diye.SAYIN EMEL ÖZKUL detaylı bilgi yazmış buna ek olarak açılacak bütün davalar suç oranına göz önünde tutularak açılır.İnşallah anneniz sağlığına en kısa zamanda kavuşur.Büyük geçmiş olsun.2 taraf için çok zor.
kusura bakmayın ama benimde bi sorum olacak ve nereye yazacağımı bilmediğim için buraya yazıyorum....ben bi yaralama olayından dolayı 5 yıl hapis cezası aldım..ve yargıtaya temyiz ettim.yargıtay ise benim dosyamı bozdu ve gerekli indirimle yaptı...ben cezamın 17. ayında tahliye oldum..şu anda ise cezam sadece 5 aya düştü..bu aradaki yattım fazladan 12 ayın hesabını kime soracağım,herhangi bi tazminat alabilirmiyim??şimdiden sağolun...