Evlilik nedeniyle işten ayrılma
13 haziran 2009 da evlendim. şuan işyerimde sorunlarım var, düzenli maaş alamıyorum, eşimden çok daha fazla çalışıyorum, eve geç gidiyorum cumartesi tam gün çalışıyorum v.s. bu nedenlerden dolayı işten ayrılmak istiyorum. şuan eşim istemiyor diye istifa etsem kıdem tazminatımı alabilir miyim? 2,5 yıldır aynı firmada çalışıyorum. fakat benden önce evlenen arkadaşım halen kıdem tazminatını alamadı 7 ay geçti. bende o kadar süre beklemek istemiyorum. işveren bu parayı ne kadar sürede ödemek zorunda? ayrıca daha sonra başka yerde çalışmam sorun olur mu ve istifa ettikten sonra 15 gün daha çalışmak zorunda mıyım?
teşekkürler
Cevap: Evlilik nedeniyle işten ayrılma
Evlendikten sonra 1 yıl içerisinde kendi isteğinizle ayrılmanız halinde işveren kıdem tazminatınızı ödemek zorundadır. Kıdem tazminatı aslında işten ayrılış tarihinde peşinen ödenmesi gerekli bir tazminattır. Bunu peşin alırsınız ve ibraname imzalarsınız alacağınızın kalmadığına dair. Ancak gecikme veya çıkış gününde ödememe halinde ibranameyi imzalamayın. İşleminizi dikkate almak istemezlerse veya ödemeyi yapmazlarsa yada bu konuda anlaşamazsanız işyerinize noterden ihtar çekebilir gerekçeleri açıklayarak iş akdinizi evlilik nedeniyle feshettiğinizi belirtebilir ve taminatınızı tarafınıza ödenemsini talep edebilirsiniz.
Düzenli maaş alamamak, fazla mesai yapılması ve ücretinin ödememesi gibi durumlarda ispat edeilebilirse iş akdinizi haklı nedenlerle tek taraflı olarak size feshetme hakkı verecektir.
Evlilik nedeniyle ayrılmanız durumunda ihbar süresine uyma zorunluluğunuz olmamasına rağmen, örneğin 1 hafta önceden haber vermeniz , kıdem tazminatı konusunda yaşamanız muhtemel sorunları aşmanızda yardımcı olabilir.( ek bilgi :2,5 yılı aşan çalışma süresi için uyulması gereken ihbar süresi 15 gün değildir, 8 haftadır).
13.haziran 2010 tarihinden önce,işverene noter kanalıyla göndereceğiniz sözleşme feshi ile derhal işten ayrılma hakkınız var.
Normalde ilişiğinizin kesildiği gün, tazminat ve diğer ücretlerinizin ödenmesi gerekmekte.
Ödenmeyen tazminatınız için iş mahkemsinde dava açma hakkınızı kullanabilirsiniz.
merhaba konuyla ilgili yardımınızı istemiştim daha öncede. Şuan istifamı vermiş bulunmaktayım fakat işveren ısrarla kıdem tazminatımı alamayacağımı söylüyor. yasal olarak az zamanım kaldı yardımcı olursanız sevinirim. Tam olarak ne yapmam gerektiğinide bilmiyorum
teşekkürler
1 seneyi geçirmeden ayrılarak doğrusunu yapmışsınız. İşverenin kanunen size kıdem tazminatınızı vermesi gerekiyordu.
Hukukçu arkadaşlar daha iyi bileceği için nereye başvuracağınıza emin olamamakla beraber; kanuni yolları deneyin; kesin kazanırsınız.
İstifanızı verirken gerekçe olarak ne yazdınız?
Merhabalar. Bende 04/02/2010 tarihinde evlendim. Evlendikten hemen sonra işverene 31/05/2010 tarihi itibari ile evlilikten dolayı işten ayrılacağımı söyledim. İşten ayrıldığım gün kendisine tazminatımın ne olacağını sordum bana öyle bir hakkımın mı olduğunu sordu. Bende evet araştırın isterseniz dedim. Birde kendisi muhasebeci düşünün artık. Bana tazminatımın hepsini veremeyeceğini sadece belli bir miktar verebileceğini söyledi. 9.400 küsür bir tazminatım var. Ama sadece 5.000 TL vereceğini söylüyor. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Eğer mahkemede işyerim batmak üzere bende kapatıcam derse tazminatımı ödememe gibi bir durumu var mı?