Karşında bir adam var ve sağır 14 el ateş ediyorsun ancak adama isabet etmiyor kurşunlar.bu duruma suça teşebbüs var mıdır varsa nasıl_? bildiğim suça teşebbüs tanımıyla pek isabetli tespitler yapamadım yorumlarınızı bekliyorum
Printable View
Karşında bir adam var ve sağır 14 el ateş ediyorsun ancak adama isabet etmiyor kurşunlar.bu duruma suça teşebbüs var mıdır varsa nasıl_? bildiğim suça teşebbüs tanımıyla pek isabetli tespitler yapamadım yorumlarınızı bekliyorum
14 El ateş etmekle gerçekleştirilmek istenen eylem yaralama değil, öldürmedir. Bu konuda hem fikiriz sanırım. Bir eylemin teşebbüsle sınırlı kalması için o eylemin gerçekleşmemesi gerekir. Türk Ceza Kanununda;
Suça teşebbüs
MADDE 35. - (1) Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.
hükmü yer almaktadır.
Örnek olayda öldürme eylemini tamamlayamaması doğrudan doğrudan icraya başladığı bir eylemin elinde olmayan nedenlerle tamamlayamasıyla ilişkilendirilebilir. Kurşunların sağır adama isabet etmemesi, kişinin beceriksizliği ile ilgilidir ve elinde olmayan bir nedendir diye düşünüyorum. Bu yüzden suça teşebbüs söz konusudur.
elinde olmayan nedenlerden kasıt ateş etmekte olan adamın kişisel beceriksizliği midir_?
ayrıca mağdurun sağır olması suça teşebbüs durumunu etkileyebilecek bir etken midir
Olayda atladığınız başka bir detay var mı ?
hayır hepsi budur. altından kalkamadığım nokta da aslında tam olarak mağdurun sağır olmasının bi etki yaratıp yaratmadıgıdır tamam suça teşebbüsün unsurları var suça teşebbüs olduğu da ortada fakat bu mağdur neden sağır gereksiz bi ayrıntı mıdır bu takıldıgım nokta_?
Gereksiz bir ayrıntı gibi görünüyor :)
hukuk fakültesi öğrencisi olarak ceza hukuku hocamın bu ayrıntıyı olayda öylesine vereceğini düşünmüyorum
Somut olaya göre farklı ihtimaller olabilir.14 el ateş etmesi illa adam öldürmeye teşebbüs olarak nitelendirilemez.Belki de yaralamak istiyordu,ya da korkutmak istiyordu.Kişinin silah kullanmadaki mahareti,mesafe,o anki koşullar gibi durumlar da değerlendirilir.Ancak olayda kural olarak adam öldürmeye teşebbüs var diyebiliriz.Mağdurun sağır olması kurşunların arkadan ya da göremeyeceği bir yerden gelmesi durumunda önem arzedebilir.
Nitelikli hâller
MADDE 82. - (1) Kasten öldürme suçunun;
a) Tasarlayarak,
b) Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
c) Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silâh kullanmak suretiyle,
d) Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı,
e) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
Sağır kişi yukarda verdiğim durumlarda beden bakımından kendisini savunamayacak durumda kişi olarak kabul edilebilir ve bu durumda ceza daha fazla olur.Sağı olmasa idi arkadan ya da gömediği bi yerden gelen kurşunun sesini duyarak yere yatma ya da kurtulabileceği bir yere kaçma şansına sahip olurdu.