Cevap: Sözleşmesiz Personel
İşten kendi isteğinizle ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alamazsınız. Yıllık izin ücretiniz kendiniz ayrılmanız veya işverenin sizi çıkarmasına bakılmaksızın iş akdinin son bulmasıyla tarafınıza ödenir. Normalde arada yazılı bir akit olmalı. İşyerinizde çalışma şartlarınızı belirleyen. Ancak maalesef çoğu iş yerinde bu aksatılmaktadır. Kıdem tazminatı alma belli şartlara bağlıdır. Örneğin, 15 yıl 3600 gün prim ödeme, askerlik, işverenin iş akdini feshetme vs. Bu durumlar yoksa kendi isteğinizle ayrılma halinde bu tazminatı alamazsınız.
Sayın ckorkmaz ilginize teşekkür ederim,
şu an çalıştığım iş yerinde fazla mesai alamıyorum bu durumu kullanarak tek taraflı feshetmem mümkünmüdür. Yada kısaca benim kıdem tazminatını alabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekir?
Teşekkürler
Sayın ckorkmaz bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
çalıştığım yerde fazla mesai ücreti alamıyorum bunu kullanarak tek taraflı fesh edebilir, kıdem tazminatı alabilirmiyim? yada bana kısaca işverenin çıkartması dışında tazminat ı alabilmem için hangi şartların gerçekleşmesi gerektiği konusunda bilgi verebilirmisiniz?
Teşekkürler
Çalıştığınız işyerinde fazla mesai yapmak demek haftalık 45 saatin üzerinde çalışma yapmak demek ve bunun ispat edilmesi gerekir. Kart basma veya şahitlerle. Bu durumda bağlı bulunduğunuz SGK veya Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne dilekçe ile şikayette bulunabilirsiniz. İş akdinizi bu durumu gerekçe göstererek tek taraflı feshedebilirsiniz. Ancak dediğim gibi ispat edilebilir ve yasal süreleri aşan bir çalışma ve bedelinin ödenmemesi durumu sözkonusu ise.