Taahütü ihlal cezası düşmesi
Merhabalar,
Bir yakınım banlaya olan borcundan dolayı belli bir ödeme düzenini içeren bir taahhüt imzalamış,ancak bir atkım sebeplerden dolayı ödemesi aksamış ve hakkında taahhüdü ihlal davası açılmış,benim öğrenmek istediğim ,şimdi dava açılmış durumda eğer ki kendisi ilk celseye kadar ya da sonuç kesinleşinceye kadar ödeme yapılırsa ceza durumu kalkar mı?Acaba bu konu da bana yardımcı bir bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Taahütü ihlal cezası düşmesi
Madde 340 - (Değişik madde: 06/06/1985 - 3222/41 md.;Değişik madde: 31/05/2005-5358 S.K./11.mad)
111 inci madde mucibince veya alacaklının muvafakati ile icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme şartını, makbul bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra borçlu borcun tamamını veya o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorunda olduğu meblağı öderse tahliye edilir; ödemelerini tekrar keserse, hakkında tazyik hapsine yeniden karar verilir. Ancak, bir borçtan dolayı tazyik hapsinin süresi üç ayı geçemez.
Sayın sonuncuyaka,
Cevabınız için teşekkür ederim,ancak benim asıl öğrenmek istediğim,dava henüz sürerken ve ceza kesinleşmesi ya da tatbiki henüz söz konusu değilken,bir ödeme yapılırsa davanın düşmesi ya da durması söz konusu mudur?
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E:1994/8-149
K:1994/169
T:06.06.1994
...........
Bu durumda sanığın dava sonuçlanmadan önce takibe konu borcun tamamını ödediği anlaşıldığından İİY.nın 354. maddesi uyarınca davanın düşürülmesine karar verilmesi gerekmektedir.