Yurttaki laptop hırsızlık olayı
Merhaba
İki hafta önce kaldığım erkek öğrenci yurdunda laptopum çalındı.benimle birlikte bir kişininki daha çalındı.Yurtta güvenlik kamerası güvenlik görevlisi vs. hiçbirşey yok.dış kapı aliminyum ve kilit sistemi yok.yurt yönetimi hırsızlık hakkında sen suçlusun bilgisayarını aşşağıdaki bilgisayar odasına bırakmasaydın dedi ama sadece ben değil 30 laptop vardı orada ve idare birgün olsun buraya bilgisayar koymayın demedi.bize güvenin bizim burada böyle hırsızlıklar olmaz diyerek güven kazandırdılar.olay olduktan sonrada demekki güvenmemek lazımmış insanlara deyip işin içinden çıktılar.Hırsızlık ise kısaca şöyle oldu.herkes sabah kahvaltısındayken saat 7 gibi hırsız içeri giriyor televizyon odasında bir arkadaşımıza gazeteler yenimi diye soruyor elinde laptop çantası olan yabancı biri ve sonra biglisayar odasına girip alıp çıkıyor.çevre dükkanların güvenlik kameralarından birşey çıkmadı.Sorum ise şu ; Emniyete gidip tutanak tutturduk.ve tutanakta yurtta güvenlik kamerası yoktur diye tutanak tutuldu.Sonra yurt yönetimi hemen bir gün sonra kamera taktırdı.Polis memuru dava açabilirsiniz dedi.Ama işin aslını siz değerli hukukçu arkadaşlar daha iyi bilir diye buraya yazıp yardımlarınızı beklemek istedim.İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Yurttaki laptop hırsızlık olayı
O zaman şunu söylemek lazım;
Yurt yönetimine karşı sanırım tazminat davası açacaksınız. Burada yurt yönetiminin sorumlu tutulabilmesi için yurt yönetimine bir kusur izafe edilebilmesi gerekmektedir. Acaba salt birkaç önemli noktaya, kapı girişine, çalışma odasına, yemekhaneye, bazı önemli genel alanlara kamera koyulmaması kusur için yeterli midir? Diğer yurtlarda bu kamera sistemlerinden var mıdır, kamera sistemini kurmak ve çalıştırmak yönetimin zorunluluğu mudur yada böyle bir imkan varken mesela Kredi Yurtlar Kurumu'ndan güvenlik amacıyla kamera sistemi kurulması gibi bir ödenek çıkmıştır ama yönetim bunu yapmayı ihmal etmiştir, bu gibi konular araştırılmalıdır.
Yada hırsızlık yapan kişinin yurt içerisinde yaşamayan, dışarıdan bir kişi olduğu ispatlanmışsa, yurt yönetimi (güvenlik elemanı) ihmalinden ve özensizliğinden dolayı sorumludur. Tanınmayan, kayıtlara da geçirilmemiş bir kişinin yurda girmesi yurt yönetiminin sorumlu tutulmasına yol açabilir. Ama burada hırsızlık suçu failinin yurt dışındaki bir kişinin olduğunun ispatlanması gerekmektedir. eğer yurda girişlerde kimlik kontrol ve kayıt sistemi yoksa, herkes elini kolunu sallaya sallaya girebiliyorsa yurt yönetimine kusur yüklenebilir düşüncesindeyim.
Üzerinde durulması gereken diğer bir konu da, sizin sorumluluğunuzdur. Zira bilgisayarınızı herkesin girişine ve serbest dolaşma yetkisine sahip olduğu bir bölüme hiçbir önlem almadan bırakmış durumdasınız. İçeride başka kişilerin de bilgisayarının bulunması sizin kusurunuzu etkilemez. Eğer dışarıdan bir kişinin bilgisayarı alması ispatlanırsa veya yukarıda belirttiğim gibi yurda girişlerde kontrol uygulaması yoksa daha az, yurt içerisinden birisinin bilgisayarı alması ihtimali de kuvvetli ise daha fazla kusurlusunuz sonucu çıkarılabilir kanaatindeyim.
Bu durumda, tüm ihtimaller değerlendirilde, elinizdeki somut emarelerin bir hukukçudan yardım alınarak değerlendirilmesini, ve yine davanızı bir avukattan yardım alarak takip etmenizi, sizin de kusurunuz söz konusu olduğundan davanızı kısmi açmanızı tavsiye ederim.
evet hocam özel yurt...hocam hangi mahkemeye gitmeliyiz?nasıl bir dilekçe ile şikayette bulunmalıyız?