Cevap: Askeri Malzemeye Zarar
komutanlarınızın nasıl yol izleyeceği önemli... olay kaza ise, kasıt yoksa, sizin de iyi niyetli olduğunuza inanıyorlarsa olayı askeri mahkemeye sevketmezler, zaiyat olarak yazar ve size bolca fırça atarlar..
malzeme kayıp olmadığı için önemli bir cezası olacağını sanmıyorum.
Peki hem fırça atıp hem de askeri mahkemeye verme olasılıkları var mıdır? İfadelerimiz falan alındı. Bundan sonraki aşama ne olur? Askeri mahkemeye gidilecek olursa ne gibi sonuçlar çıkar?
Dilerseniz fırça atılmadan mahkemeye sevkinizi talep edebilirsiniz.
Bu olayın çözümü çok basit hocam, dürbünün kasıt olmadan rüzgarın etkisiyle düştüğünü ve parcalandığını belirtir bir tutanak tutacaksınız. Taburunuzun S-4 ü ile görüşün eğer yardımcı olmaya niyetli biri ise size bu konuda yardım edecektir. Sonucta mal sorumlusu s-4 size nasıl yapmanız gerektiğini o izah edecektir. Gerekirse (zannediyorum üs bölgesindesiniz) operasyon tutanağında zayi olduğuna dair yazılacak kaydı silinecek.Bu olay çok basit bir olay. Ama insanların keyfine kalmış bişey.Aran iyiyse yaparlar. Ben mahkemelik olacağını sanmıyorum. Hem olsan bile dediğim gibi bir tutanak tutarsan tabur komutanı onaylı bir şey çıkmaz.İçinmn rahat olsun.
Alıntı:
blumex rumuzlu üyeden alıntı
Bu olayın çözümü çok basit hocam, dürbünün kasıt olmadan rüzgarın etkisiyle düştüğünü ve parcalandığını belirtir bir tutanak tutacaksınız. Taburunuzun S-4 ü ile görüşün eğer yardımcı olmaya niyetli biri ise size bu konuda yardım edecektir. Sonucta mal sorumlusu s-4 size nasıl yapmanız gerektiğini o izah edecektir. Gerekirse (zannediyorum üs bölgesindesiniz) operasyon tutanağında zayi olduğuna dair yazılacak kaydı silinecek.Bu olay çok basit bir olay. Ama insanların keyfine kalmış bişey.Aran iyiyse yaparlar. Ben mahkemelik olacağını sanmıyorum. Hem olsan bile dediğim gibi bir tutanak tutarsan tabur komutanı onaylı bir şey çıkmaz.İçinmn rahat olsun.
Teşekkürler hayır üs bölgesinde değiliz ama Hakkari'de görev yapıyorum.Biz Merkez Komutanlığı'na bağlıyız. O da Tugay Komutanlığı'na. Bizim anlattığımıza Merkez Komutanı inanmadı. Bizim onu kullanırken düşürdüğümüzü düşünüyor. Yani rüzgar ile ilgili elimizde kanıt yok. Sonra da bize veririm mahkemeye uğraşırsınız dedi. Dürbünün şu anki liste fiyatı 10000 dolar ne yapacağımı şaşırdım. Tugay Komutanı ile görüştüğünü mahkemeye verileceğimizi söyledi. Bu olaydan kurtulma şansımız yok mudur? Aram da daha iyi değil çünkü oryantasyon evresini (Görev Yerindeki ilk 15 gün) bitirdikten bir gün sonra bu olay başıma geldi yani daha kimseyi tam tanımıyorum :(
Rüzgar olmasa bile olay tamamen kaza olduğu için, ve asıl önemlisi malzeme "kayıp" olmadığı için bir şekilde halledilir diye düşünüyorum. Size "mahkemeye verileceksiniz" demesi normal ama yine de elinize celp gelene kadar emin olmayın. Bu tür kazalarda komutanlar askeri mahkeme yolunu kolayca seçmiyorlar. Verirlerse de bu hapis cezası olmaz sanırım.
Alıntı:
ak676 rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkürler hayır üs bölgesinde değiliz ama Hakkari'de görev yapıyorum.Biz Merkez Komutanlığı'na bağlıyız. O da Tugay Komutanlığı'na. Bizim anlattığımıza Merkez Komutanı inanmadı. Bizim onu kullanırken düşürdüğümüzü düşünüyor. Yani rüzgar ile ilgili elimizde kanıt yok. Sonra da bize veririm mahkemeye uğraşırsınız dedi. Dürbünün şu anki liste fiyatı 10000 dolar ne yapacağımı şaşırdım. Tugay Komutanı ile görüştüğünü mahkemeye verileceğimizi söyledi. Bu olaydan kurtulma şansımız yok mudur? Aram da daha iyi değil çünkü oryantasyon evresini (Görev Yerindeki ilk 15 gün) bitirdikten bir gün sonra bu olay başıma geldi yani daha kimseyi tam tanımıyorum :(
Slm, dürbün dediğin sanırım Gece Görüş olsa gerek, ben fiyatından öyle anladım. Ama dediğim gibi sen S-4 astsubayına git dostum, ağlan sızlan yap bişiler. iş onda biter dedim sana, gerisi hikaye. Hem o kadarda korkma mahkeme mahkeme diye. bunlar böyle gariban asteğmeni korkuturlar mahkemeye vercez diye. korkma. valla hi bak çok ciddi söylüyorum. Eğer gercekten kasten kırılmamışsa korkma, olduki gercekten mahkemelik oldun diyelim, olayı gören beraber olduğun askerler kimse onları şahit olarak kullan, yalan söyliyecek değiller herhalde. ama sen bence S-4 ile görüş. sanırım sizde S-4 , mal sorumlusu inzibat astsubayı olması lazım. onunla görüş. gelişmeleri buraya yazmaya devam et, yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince.
Alıntı:
ak676 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Ben asteğmen ( Takım Komutanı ) olarak görev yapıyorum. Sorumlu olduğum saatte Askeriyeye ait dürbün bizim başında olmadığımız 2 dk. içerisinde rüzgarın etkisiyle uçurumdan aşağı düşmüş parçalanmış ve kullanılamaz hale gelmiş. Bütün parçaları bulduk fakat tamir edilmesi imkansız. Bu durumda ben ceza alır mıyım? Dürbün diğer arkadaşın zimmetinde ama olay benim sorumlu olduğum zaman diliminde meydana geldi. En yakın zamanda yardımlarınızı bekliyorum.
Mahkeme için dosya mutlaka hazırlanacak.Buda normal.Bu malzemenin korunması ve dikkatli kulanımı için gerekli.Olay anlattığın gibi ise Askeri Savcılık aşamasında koğuşturmaya yer olamadığı kararı verilir ve hazine zararı saklı tutulur.Bu malzemenin fiyatından eskime payı ve amotisman giderleri düşülür.Daha sonra zararın takibi için birlik komutanlığına yazılır.Birlik komutanlığı zararın takibine karar verirse sorumlu gördüğü kişilerden ödemesini talep eder,ödenmez ise zararı tahsili için dava açılır.
Alıntı:
yld19sm rumuzlu üyeden alıntı
Mahkeme için dosya mutlaka hazırlanacak.Buda normal.Bu malzemenin korunması ve dikkatli kulanımı için gerekli.Olay anlattığın gibi ise Askeri Savcılık aşamasında koğuşturmaya yer olamadığı kararı verilir ve hazine zararı saklı tutulur.Bu malzemenin fiyatından eskime payı ve amotisman giderleri düşülür.Daha sonra zararın takibi için birlik komutanlığına yazılır.Birlik komutanlığı zararın takibine karar verirse sorumlu gördüğü kişilerden ödemesini talep eder,ödenmez ise zararı tahsili için dava açılır.
En kötü ihtimalle olabilecekleri çok güzel açıklamışsınız.Tşk.