Geline satış yoluyla geçen arsanın akıbeti !
herkese merhaba öncelikle.durumu elimden geldiği kadar kısaca özetliceğim ve fikirlerinizi bekliyorum..
Dedem 2000 yılında anneme(gelinine) üzerinde evimizin bulunduğu arsayı satış yoluyla devrediyor.annemle babam 2006 yılında boşandı ve dedemin 2. eşinden olma kızı(babamın üvey kardeşi) miras için dava açacağını söylüyor.dedem halen sağ ve sanırım dedemin vefat etmesini bekliyor.vaziyet bu iken bizim yerimiz üzerinde hakkı varmıdır?davayı nezaman açabilir?açarsa nasıl sonuçlanır? (dedemden kalma diğer yerlerde şahsın hakları bulnmakta ve korunmaktadır,sadece bu arsa için durum bu)
teşekkür ederim :)
Cevap: Geline satış yoluyla geçen arsanın akıbeti !
arkadaşlar bir cvp yazabilen yok mu..zor mu sormuşum anlamadm ki :)
Aslında o kadar basit ki cevap vermeye eriniyoruz.
Dedeniz vefat ettikten 1 yıl içinde açabilir.
hhıımm..peki dava dan bir sonuç çıkabilir yani,hak idda edebilir öyle mi? satış olması,boşanmışlık olması bişey değiştirmez öyle mi?
Ben öyle bir şey demedim Allah kuru iftiradan saklasın.
Bir şey değiştirip değiştirmeyeceği yargılamada belli olur. Bu davalarda avukat tutmak yararlıdır.
Komşumun başından geçmekte olan olayı anlatayım. Otuz yıldan daha fazla, önceki bir zamanda adam; yanında yaşamakta olduğu oğlunun hanımına (Gelinine) satış yoluyla ve kızlık soyadına göre 16 dönüm kadar bir tarlayı satar. Yıllar sonra ölür. Sağ kalan kaynana, bu oğlunun yanında yaşamaya devam eder.Dört beş yıl önce de, kaynana ölür. Ortada hâlâ, geline satış yapılan tarla ile ilgili bir dava yoktur. İki yıl önce de, gelinin kocası ölür. Öteki kardeşler, "bu tarlanın yengemize satıldığını, ağabeyimizi ölümünden sonra öğrendik." deyip dava açtılar. Mahkeme "Siz kardeşler, babanız öldü gayrımenkulleri paylaştınız, 16 dönümlük tarlayı paylaşmadığınızı farketmediniz.Sonra anneniz öldü, annenizdeki gayrımenkulleri paylaştınız; yine 16 dönümlük tarlayı paylaşmadığınızı farketmediniz de, çoğunuz aynı köyde olmasına rağmen; bu tarlayı paylaşmadığınızı ağabeyinizin ölümünden sonra mı farkettiniz?" demeyip davayı kabul etti ve komşum davayı kaybetti. Dava şu anda Yargıtay'da.
Akıl alacak gibi değil, ama; olan da bu.
İyi günler...
çok acayip bir olaymış cidden.sanırım bizim olayda aynı akıbete uğrıcak...en iyisi arsayı satmakmıdır bir başkasına yoksa hukua güvenmekmidir???.ilginzden dolayı tek tek teşekkür ediyorum