Cevap: maddi tazminatın nevi lütfen yardım
gereksiz ileti yazmayalım lütfen
Koyu renkle belirtilen kısımları dikkatlice okuyunuz.
KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI
(TRAFİK SİGORTASI) GENEL ŞARTLARI
A- SİGORTA KAPSAMI
A.1 – Sigortanın Kapsamı
Sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder.
Araca bağlı olarak çekilmekte olan römork veya yarı römorkların (hafif römorklar dahil) veya çekilen bir aracın sebebiyet vereceği zararlar çekicinin sigortası kapsamındadır. Ancak, insan taşımada kullanılan römorklar bunlar için poliçede özel şartları belirtilecek ek bir sorumluluk sigortası sağlanmış olması kaydıyla teminata dahil olur.
Meydana gelen bir kazada zararın önlenmesi veya azaltılması amacıyla, sigorta ettirenin yapacağı makul ve zorunlu masraflar sigortacı tarafından karşılanır .
Bu sigorta işletenin (sigorta ettirenin) haksız taleplere karşı savunmasını da temin eder.
talep edebiliriz diye anladım
Evet... Hukuki sorumluluk kavramı bu noktada talebinize ışık tutacak bir kavramdır. Bu açıdan zarar görenin, sigorta kapsamında olduğu düşünülen olaydan kaynaklanan zararlarının ( iş görememe,bu yüzden bakmakla yükümlü olduğu özürlü aile fertlerinin giderilmesi imkansız zararlar görmüş olma ihtimali,iş görememe fiilinin doğal sonuçları v.b.) poliçe limitleri kapsamında karşılanması gerekir. Kişinin bakmakla yükümlü olduğu özürlü aile fertlerini bakmaktan alıkoyan iş görememe durumundan ötürü talep edeceği maddi tazminat haksız ve sebepsiz zenginleşme nedeni olamaz.
BK. Madde 41 - Gerek kasten gerek ihmal ve teseyyüp yahut tedbirsizlik ile haksız bir surette diğer kimseye bir zarar ika eden şahıs, o zararın tazminine mecburdur.
Ahlaka mugayir bir fiil ile başka bir kimsenin zarara uğramasına bilerek sebebiyet veren şahıs, kezalik o zararı tazmine mecburdur.
BK. Madde 46 - Cismani bir zarara düçar olan kimse külliyen veya kısmen çalışmağa muktedir olamamasından ve ileride iktisaden maruz kalacağı mahrumiyetten tevellüt eden zarar ve ziyanını ve bütün masraflarını isteyebilir.
Cevap: Maddi tazminatın nevi
cvp için teşekkür ederim
ancak bakıcının aldığı ücreti nasıl ispat edecegim
zira bakıcıya ssk yapılmadı
son olarak tazminat için ceza davasının sonucunu beklememiz gerekirmi
teşekkür ederim
Sigortacıdan dolaylı zararlar istenebilir mi
Alıntı:
sonuncuyaka rumuzlu üyeden alıntı
Sigortacıdan dolaylı zararlar istenebilir mi
Kazaya sebebiyet veren araç sahibi ve sürücüye karşı tazmimat talebinde bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Ancak olayın sigorta şirketini hasım tutacak şekilde dava konusu yapılması olumlu sonuç adına ilk bakışta şüpheli görülebilir. Ne var ki olayda mağdur kişi emekli,dul ve ciddi derecede özürlü çocuklarının yegane bakıcısıdır. İş görememe döneminde bu yüzden çocuklarının bakımı için ücret ödemiştir. İş göremediği süre içinde emekli maaşından mahrum kaldığı düşünülemez. Fakat sağlıklı olduğu sürece ivazsız bir biçimde bakımını üstlendiği çocuklarının bakımı için bu kez 3. kişilere ivazlı hizmet gördürmüştür. Meselenin bu boyutu ile ele alınarak sigorta şirketi aleyhine dava konusu yapılması halinde müspet netice alınabileceğini değerlendirmekteyim. Bununla birlikte mağdur kişi özürlü çocuklarının bakımı için ayrıca devletten gelir desteği alıyor ise elbette durum farklı olacaktır. Ancak konunun açıldığı ilk ileti ve devamında bu yönde bir beyan görülmemektedir.
çocuklar için devletten hiçbir gelir almamakta
çoçuklarında hiçbir geliri bulunmamakta