Kiracım kontrat bitmeden ve depozitosunu geri isteyerek çıkmak istiyor...
Merhaba,
Bu konu hakkında sayısız mesaj okudum ancak benin tam olarak aradığım cevabı bulamadım. Umarım bana yardımcı olursunuz...
20 Aralık 2008 tarihinde 1 yıllık kontrat ile kiraya verdiğim daireyi kiracım boşaltmak istiyor. Gerekçe olarak evlenip yurtdışına yerleşeceğini söylüyor. Bildiğim kadarıyla kendileri bana kontratın bitimine 15 gün kala fesihname göndermedikleri için kira kontratı 1 yıl müddetle uzamış olmalı. Yani 20 Aralık 2010 tarihinde bitecek diye düşünüyorum ama kiracım bana kontrat bittikten sonra yenilemediğimizi fesihname gibi bir şeye gerek olmadığını kontratın uzaması gibi birşeyin söz konusu olmadığını söylüyor. Aynı zamanda kiracım, mayıs 2. veya 3. haftasında çıkacağını 3 gün önce sözlü olarak iletti. Bu ay ve önümüzdeki ay ile ilgili hiç bir kira ödemeyeceğini de ekledi. Nedeni ise kira başlangıcında onlardan almış olduğum 1 aylık peşinat ve 1 aylık kira bedeli depozito. Aynı zamanda ben bu daireyi yeniden kiraya vermek için başka insanlara gösteremiyorum çünkü kendisi nisan sonunda evine döneceğini bu süre içerisinde burada olmayacağını söyledi.
Yanlış bir harekette bulunmak istemiyorum ve mahkeme sürelerinin yıllarca uzadığını bildiğimden dava açmakta çok tereddüt ediyorum...
Sizden ricam şudur:
Kiracım kirayı ödemeyerek peşinat ve depozitoyu bunun yerine sayabilir mi?
Kiracım 7 ay öncesinden evi boşaltıyor bu durumda ben nereye başvurmalıyım ve nasıl bir yol izlemeliyim.
Eğer kiracım diretirse ve dava açmam kaçınılmaz olursa bu konuya ilişkin davayı ne zaman ve neyden sonra açmalıyım? (Kiracı evi tahliye ettikten sonra, hemen, vs.)
Kiracım yurtdışına yerleşeceğini söyledi (Yalan söylediğini biliyorum, zira kirayı her ay ödeyen babası telefonda "Ankaraya bizim yanımıza geliyor" cümlesini ağzından kaçırdı. Lakin benim merak ettiğim kiracım buradan gittikten sonra ben onu bir daha nerede bulacağım? Kontratımda Kefil'in adı ve soyadı var ama adres kısmı bulunmadığı için kefilin adres bilgileri yok. Sadece kira sözleşmesinin üstünde buraya taşınmadan önce ankaradaki ailesinin adres bilgisi var. Ankaradaki adresini ikametgah olarak göstermişti...
Umarım bana bu konuda az da olsa fikir verebilirsiniz.
Mülk sahibi olarak kiracılarımla hep çok iyi anlaştım ve hep iyi niyetli oldum. Tüm eksiklerini ve arızalarını sorgusuz sualsiz hallettim. Kira zamanı geçse bile yine anlayışla karşıladım ama bu yapılan şey bana çok doğru gelmiyor.
En kısa zamanda bir cevap alabilmek umuduyla.
Sevgiler & Saygılar
"Volkan Korkmaz"
Cevap: Kiracım kontrat bitmeden ve depozitosunu geri isteyerek çıkmak istiyor...
merhaba, bende hemen hemen ayni durumdayim, okuduklarimdan anladigim kadariyla kiraci sozlesme bitiminden once hakli bir nedenle cikma istegini yazili olarak ispat etmedigi surece sozlesme bitimine kadar kira odemek zorunda ve bunu icra yoluyla kiracidan alabiliyorsun. Bundan emin degilim, bende yanit alamadigim icin sitedeki her yorumu okuyarak bu sonuca vardim bu sebeple yardimci olmak istedim, bir bilen bu bilginin dogrulugunu veya yanlisligini teyit ederse cok sevinirim.
Cevap: Kiracım kontrat bitmeden ve depozitosunu geri isteyerek çıkmak istiyor...
1-Kira sözleşmesi bitimine 15 gün kala yenilenmediği ihtarı yapılmamışsa bir yıl daha uzar.
2-Depozito kiraya mahsup edilemez, ancak mecur borçsuz ve masrafsız teslim edilirse iade edilir.
3-Kira vadesinde ödenmediğinde muacceliyet şartı varsa yıl sonuna dek tüm kiralar icra takibine konu edilebilir.
4-Kefil kira kontratında açıkça "sözleşme devam ettikçe kefaletim geçerlidir" yazıp imzalamamışsa kefilliği kira sözleşmesi akdedildiği yıl için geçerlidir. Yenilenerek uzamalarda kefilin sorumluluğu olmaz.
Engin bey, muacceliyet sarti var sozlesmemde, kirayi cikacagi icin odemiyor kiraci, sozlesmesi eylulde bitecek, ben bu kisiyi icraya versem ve kiraci buna itiraz ederse ne olacak?bundan sonraki surec hakkinda bilgi verebilirmisiniz?
cok tesekkurler..
İtiraz ederse İcra hakimliğine müracaat edip itirazının kaldırılmasını talep eden dava açıyorsunuz. İmzaya itiraz ederse genel mahkemelere dava açmak gerekiyor.
cok sagolun verdiginiz cevaplar icin, son bi sorum yanitinizla ilgili imzaya itiraz ederse ne demek?
Kira kontarındaki imza bana ait değildir, ben kira kontratı yapmadım vs. gibisinden itirazlar da üretebiliyorlar. Bu durumda borç meblağına göre Sulh veya Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açmak gerekiyor. Tabi kira kontratı noter tasdikli değilse, noter tasdikli ise İcra hakimliği yetkilidir.
Sayın Engin bey ve Yeliz hanım ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.
Engin bey gerçekten çok aydınlatıcı bir cevap yazdınız. Çok yardımcı oldunuz.
Sevgi ve Saygılarımla....