Ehliyet konusunda AB standartları
Merhaba,
Bu işin aslı nedir değerli arkadaşlar? Bu konu ile ilgili internette okuduğum değişik yorumlarda, özellikle Fransa ve Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız, böyle 5 senede bir zorunlu ehliyet değişimi ile karşılaşmadıklarını söylüyorlar.
Bu Türkiye'ye özel bir durum mudur nedir yani şimdi?
Eğer doğruysa bunun bizlere bedeli ne olacak?
Beş yılda bir sıfırdan sınava mı tabi tutulacağız? Haydi tutulduk diyelim, sıfırdan ehliyet alır gibi para mı ödeyeceğiz bir yerlere ve ya birilerine?
Saygılarımla
Cevap: Ehliyet konusunda AB standartları
Zannedersem Engin bey bu konuyu açmıştı.Evet kardeşim banada öyle geliyor,sıfırdan değil belki ama,trafikte kart parası,sağlık parası,sınav parası.Buna benzer giderler olacak sanırım,iyi bir kaynak işte.Arupada varmı yokmu bilmiyorum,eğer yoksa bize neyi dayatıyorlar anlamadım.Kesin gündeme geldimi bu iş.
Nelerin gerekli olduguyla ilgili bir liste varsa linkini paylasir misiniz? Zira 5 senede bir ehliyet degistirme gibi bir sacmalik en azindan Almanya'da yok.
Sadece yeni ehliyet alanlar icin 2 yillik deneme süresi var.
Her 5 senede bir ehliyetin yenilenmesi demek, kaba bir hesapla her gün 11200 kadar ehliyet sahibinin yeniden sınava girmesi demek. İş ve zaman kaybının haddi hesabı yok. Böyle bir uygulamanın olabilecğine inanmıyorum.
Ancak Avrupada olup Türkiyede olmayan şeyler uygulamaya konabilir. Örneğin gece sürüşleri, cok detayci bir eleme sistemi, yahut ehliyet hocalarının universite mezunu/ muhendis olma zorunlulukları getirilebilir. Türkiyede sınava giren bir kişinin kullandıgı arabanın üstüne sürüsü adayı yazar. Ancak Almanyada bu uyarı tabelası/yazısı, %100 gerçekçi bir sınav olması için çıkartılıyor.
Türkiye'de ehliyet alırken hatırlıyorum, iç hastalıklar doktorundan bile uygun raporu alıyorduk. 5 kişibirden doktorun karşısına çıkıp, midesinde, böbreğinde agrısı olan var mı? Yok...Buyrun rapor...