Yakalamalı hacizlerde yakalamanın düşmesi
MÜVEKKİLİMİN x bankasından kullandığı taşıt kredisi kapsamında rehin konulmuş.Rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takibe geçen banka yakalamalı olarak haciz müzekkeresini trafiğe göndertmiş.(buradaki haciz ifadesi rehinli bir araç için yanlış aslında sadece yakalama denilmeli ama müzekkerelerde ve talepte yakalamalı haciz olarak geçiyor durum.)
trafikte yakalamalı haciz şerh tarihinden 1 yıl geçmeden şubat ayı içinde hacze gidiliyor ve araç olduğu yerde bırakılıyor çünkü yanmış durumda ve araçtan eser yok haciz tutanağında yediemin bulunamadığından zaruri olarak olduğu yere bırakılmıştır deniyor.
ŞİMDİ sayın meslektaşlarım benim sorum şu :
rehinli bir araç için yakalama isteniyor.Bu yakalamanın geçerlilik süresi nedir.trafik kayıt tarihinden itibaren 1 yıl diye biliyorum ben.ama rehin kafamı karıştırdı.
1 yıl olduğunu varsayarsak hacze gidiliyor ki haciz değil aslında yakalamaya gidiliyor diyeyim. bu yakalamayı yukarıda yazdığım gibi sonuçlandırılyorlar bu durumda yakalama düeşrmi ben bu yakalamayı kaldırmak istiyorum ne gerek var zaten araçtan eser yok diyen arkadaşlarımız olabilir ama şekli olarak benim yakalamayı kaldırmam gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyim.içtihat filan varmıdır bu konuda.1 haftadır araştırıyorum ama bir sonuç alamadım.
Cevap: Yakalamalı hacizlerde yakalamanın düşmesi
arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yokmu ?
Madde 150/e - (Ek madde: 18/02/1965 - 538/72 md.)
Alacaklı, taşınır rehnin satışını ödeme veya icra emrinin tebliğinden itibaren nihayet bir sene içinde, taşınmaz rehnin satışını da aynı tarihten itibaren nihayet iki sene içinde isteyebilir.
Satış yukarıdaki fıkrada gösterilen müddetler içinde istenmez veya talep geri alınıp da bu müddetler içinde yenilenmezse takip düşer.
78 inci maddenin 2 nci fıkrası hükmü rehnin paraya çevrilmesi yoliyle takipte de kıyasen uygulanır.
teşekkür ederim tayfun bey.haciz ile rehin hakkı arasında kafam karıştı biraz düz mantık düşünmek gerekir.