Trafik Hız Cezası İtirazı
Selamlar;
03/04/2010 tarihinde bölünmüş yolda bir araç sollarken radar tarafından 95 km/sa hız yaptığım tespit edildi.Trafik polisi tarafından durduruldum. Aracım ruhsatta kamyonet (Fiat Doblo) olarak kayıtlı olduğu için hız limitini aştığım ve bu yüzden para cezası kesileceği söylendi. Radarın yol üzerindeki yerinden eminim ve ayrıca yol boyunca 90 km/sa hızı sollama haricinde hiç aşmadım. Trafik kanuna göre araç sollarken hız limiti olmadığını biliyorum. Trafik polislerine o anda araç solladığımı söylediğimde bana kamyonet olan aracım ile daha hızlı bir araç olan otomobili sollayamayacağımı söylediler. Bunun sonucunda ceza kesildi ve ben de imzaladım. Ceza tutanağında (bana teslim edilen belge) araç sollamakta olduğuma dair herhangi bir ifade yer almamakta sadece 95 km/sa hızım ve radarın ölçüm yaptığı yer bulunmaktadır. İtiraz ettiğm takdirde araç sollamakta olduğumu ve bunu trafik polislerine beyan ettiğimi ispatlayabilir miyim veya cezanın iptali için ispatlamam zorunlu mudur? Teşekkürler...
Cevap: Trafik Hız Cezası İtirazı
2918 sayılı yasa uyarınca kamyonetin, kendisinden daha hızlı bir araç olan otomobili sollayamayacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Bu söylem sizinle muhatap olan trafik polislerinin cahilliğinden kaynaklanmaktadır.
Bununla birlikte eğer 95 km/s hızınız radarda kesin olarak saptanmış ise ceza kesilmesinde herhangi bir usülsüzlük bulunmamaktadır. Yasa ile saptanmış maksimum hız limitlerini %10'a kadar aşan sürücüler için bir ceza uygulanmamaktadır ve uygulanamaz. Buna göre Fiat Doblo aracınızın kamyonet sınıfında olduğunu gözönüne aldığımızda şehirlerarası karayollarında 80 km/s hız limitine tabidir. Buna %10 luk payı eklediğimizde 88km/s limitine erişmekteyiz. Bu bağlamda 89km/s ve üzeri süratler, ceza kesilmesi için yeterli yasal dayanak oluşturmaktadırlar.
Bu %10'luk pay sollama vb. durumlar için yasaya konulmuştur. Bu pay da dahil olmak üzere
otomobiller 99 km/s
motosikletler 77km/s
otobüsler 88km/s
kamyonlar 88km/s
jeepler, arazı taşıtları 77/km/s
üzerindeki hızlar için cezaya tabidirler.
merhaba.Konu 3 hafta önce konuşulmuş fakat benimde sorunum aynı olduğu için buradan yazmayı uygun gördüm.
Anladığım kadarıyla 99 km altında yasal işlem yapılmasının mümkün değil.Fakat bu limit hangi yollarda geçerli acaba? 2 gün önce otomobilimde istanbul'da atatürk havalimanı yolunda radara yakalandım 95 km hızla yakalandığım için 270 lira ceza kestiler,sanırım bu %30un üstüne çıktığım için.Buradaki hız sınırı 70 km midir acaba? Yoksa itiraz hakkı doğuyor mu bana?Şimdiden çok teşekkür ederim
Şehir içinde otomobiller için azami sürat genel olarak 50 km/s. dir. Ancak yolun ve taşıdığı trafiğin durumuna göre bu süratin altında ve üzerinde limit belirlenebilmektedir. Muhtemelen cezanın kesildiği yerde azami sürat 50-70 km/s dir. Bir araştırın. Belirlenen limiti %10 dan fazla aştıysanız işlem normaldir.
Merhaba şehirler arası bölünmüş yolda fiat doblo kamyonet görünüyor 115 km hızla radara yakalandım 290 tl ceza kestiler bu normalmidir yani ben %30 sınırını aşmış oluyormuyum saygılar