Cevap: Kıdem-İhbar Tazminatı
Çalıştığınız işyerinile aranızda hizmet akdi var mı? Ayrıca maaşınızı banka kanalıyla veya elden mi alıyorsunuz?
Maaşlarımızın asgari kadarı bankadan kalan kısmı ise elden ödeniyor.Mesailerde elden ödeniyor.dolayısıyla sgk primine yansımıyor.fabrikada müdürden işçiye herkes (bikaç kişi dışında)asgari ücret alıyor(!)Tabi bunu ispatla derseniz en fazla mesailer döküm olarak bildiriliyor panoya asılıyor.Resmini cekebilirim.Bundan başka 45 saatlik çalışma süresi tamamlanmasına rağmen cumartesileri idari personele gelme mecburiyeti koşuluyor.Şimdide gelinmeyen günlerde yıllık izinden kesinti yapılacak dendi.Önceden kesinti olmuyordu.Ancak geldiğimiz zaman maaşımızda herhangi bir değişiklik olmuyor.
Hizmet akdinden anladığım belirli yada belirsiz süre çalışma hususunda yapılan bir sözleşme.Böyle birşey yapmadık.Şu anda 1.5 yıl oldu ve son 2 haftaya kadarda üretimde çalışıyordum.İşten ayrılmak istediğimi söyledim ve tazminat talep ettim karşılığında çalışma ortamımda iyileşme oldu resimhanede çalışmaya başladım.Şimdi ilk isteğim tazminatımı alıp işten biran önce ayrılmak ikincisi ise bunca zaman cektiğim sıkıntının bedelini işverenin ödemesinidir.Bunu diğer tüm çalışan arkadaşlarım içinde yapmak istiyorum.
konuyla ilgili cvp rica ediyorum.teşekkürler
Maaşınızın asgari ücret üstü olan kısmını elden aldığınıza,fazla mesai yaptığınıza ilişkin şahitleriniz varsa tüm bu yaşananları anlatan bir dilekçe ile hemen bağlı bulunduğunuz SGK veya Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne başvurabilirsiniz.
Yıllık izinlerin mesailer veya herhangi başka izinlerin yerine kullandırılması ve bu yolla yıllık izinden mahsup yapılması yasalk değildir.
Bu nedenleri gerekçe göstererek tazminat talebiyle (yazılı olmasa da ) iş akdinizi feshedebilir ve işyerinize dava açabilirsiniz.
İlginiz için çok teşekkür ederim çok sağolun.