Tüketici kredisi kefilliğim
Merhaba
2008 yılı mart ayında bir akrabama 8000tl tüketici kredisi çekmesi için kefil oldum. Kredi ankaradan çekildi fakat sivasta çalıştığım için sivastaki şubesinden kefil oldum. benden nüfus cuzdanı fotokopimi ve imzamı aldılar.krediyi çeken kişi son 12 ay boyunca bu krediyi ödememiş avukatta icra işlemi başlatmamış kendisine genel müdürlükten uyarı geldiğinde bana telden ulaştı ve durumu bildirdi. (krediyi çeken şahıs doktorluk yapıyor) Ben öğretmenlik yapıyorum ve tayinim başka bir ile çıktı. Avukat icra işleminden önce bana tebligat yapmak zorundamı yoksa direk eşyalarıma haciz yada maaşıma haciz koyabilirmi? Bu süreç nasıl işler krediyi çeken şahsa gitmeden bana haciz işlemi başlatabilirler mi? bu krediyi ödememek için yada erteleyebilmek için yapabileceğim bir şey varmı? Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Tüketici kredisi kefilliğim
sayın hocam imzaladığınız kredi eğer müteselsil kefillik ise asıl borçluya başvurmadan sizin maaşınıza haciz konulabilir. maaşınıza konduktan sonra merak etmeyin evinize gelinmez. siz o doktor beyle görüşün borcunu ödemesini isteyin eğer yanaşmazsa merak etmeyin siz o borcu maaşınızda kesilmek suretiyle ödeseniz de borç bittiğinde rücu davası açıp ödediğiniz tüm parayı geri alabilrsiniz
peki ilk olarak eve mi yoksa maaşamı haciz gelir? Birde haciz işlemi olmadan bana bu durumu yazılı olarak bildirmek zorundalar mı?
Tüketicini korunması hakkında kanunun 10.maddesi "... Tüketici kredisinin teminatı olarak şahsi teminat verildiği hallerde, kredi veren, asıl borçluya başvurmadan, kefilden borcun ifasını isteyemez." Buna göre banka önce asıl borçluya müracaat etmek zorundadır. Borçludan tahsili imkansız ise size takip başlatabilir. Adresinizi bankaya bildirirseniz size tebligat gelir.
Bir haciz işlemi (eve yada maaşa) ancak usulüne uygun bir tebligat yapılırsa ve takip kesinleşirse yapılabilir. (İhtiyati haciz, rehnin paraya çevrilmesi vs dışında)
Tebliğ yapılacak adreste kişinin bulunmaması halinde tebliğ memuru muhtarlıktan bilgi alır. Bu nedenle siz, taşındığınızda gittiğiniz adresi eski muhtarlığınıza bildirir, yeni adresinizi de yeni muhtarlığa beyan ederseniz size tebligat yapılmadan uygulanan bir haciz işlemi ile karşılaşmazsınız. Aksi halde usulsüz bir tebligat söz konusu olur. Bankadaki adresiniz ile bulunduğunuz adres farklı ise yeni adresinizi bankaya da bildirmeniz sağlıklı olur.
Önce eve mi yoksa maaşa mı haciz işleminin yapılacağı alacaklının inisiyatifinde olan bir durumdur. İsterse ikisini aynı anda yapar.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Tüketicini korunması hakkında kanunun 10.maddesi "... Tüketici kredisinin teminatı olarak şahsi teminat verildiği hallerde, kredi veren, asıl borçluya başvurmadan, kefilden borcun ifasını isteyemez." Buna göre banka önce asıl borçluya müracaat etmek zorundadır. Borçludan tahsili imkansız ise size takip başlatabilir. Adresinizi bankaya bildirirseniz size tebligat gelir.
Kefil olduğum şahıs doktor yani devlet memuru maaşıda var o zaman Borçludan tahsili imkansız değil. O zaman bana icra işlemi başlatılmaz mı demektir bu?
Alıntı:
turker_ganal rumuzlu üyeden alıntı
Kefil olduğum şahıs doktor yani devlet memuru maaşıda var o zaman Borçludan tahsili imkansız değil. O zaman bana icra işlemi başlatılmaz mı demektir bu?
Normal şartlarda asıl borçludan tahsil edilebilir ama devlet memurluğundan istifa eder ve çalışmaz ise?
Siz yine de tebligatın size ulaşması için üzerinize düşen yükümlülükleri yerine getirin bence...
Bilgilendirme için teşekkür ederim